Vijest
10.03.2017

Ministar Barišić i rektor Boras u službenome posjetu Rumunjskoj

Na poziv rumunjskoga ministra obrazovanja Pavela Nastasea u dvodnevnome posjetu Rumunjskoj 7. i 8. ožujka 2017. boravilo je izaslanstvo Republike Hrvatske. Izaslanstvo su činili ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, zastupnica u Hrvatskome saboru te predsjednica Međuparlamentarne hrvatsko-rumunjske skupine prijateljstva Vesna Bedeković. U programu posjeta aktivno je sudjelovao i Giureci-Slobodan Ghera, predstavnik hrvatske manjine u rumunjskome parlamentu.

Posjet je započeo sastankom ministara obrazovanja u Bukureštu koji su dogovorili nastavak Programa suradnje u području obrazovanja za razdoblje 2018. - 2020. Program suradnje bit će potpisan tijekom uzvratnoga posjeta ministra Nastasea u drugoj polovini godine. Nadalje, ministri su razgovarali o pripremama i mogućim temama zajedničkoga predsjedanja Rumunjske, Finske i Hrvatske Vijećem EU-a tijekom 2019. i prve polovine 2020. godine. U tom periodu predsjedavajuće čeka vođenje pregovora o novome programu Unije u području obrazovanja, mladih i sporta ('post-Erasmus+') i o novome okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj te usuglašavanje prioriteta u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje do 2030. godine.

Zbog početka pripreme za predsjedanje polovinom godine u Zagrebu će se sastati stručne skupine ministarstava koje će pripremati sadržaj predsjedanja u području obrazovanja. Završno, ministri su iskazali zadovoljstvo razinom potpore obrazovanju manjina sa željom da se ona u sljedećem razdoblju dodatno ojača. Također su iskazali interes za osnaživanjem razine mobilnosti studenata i nastavnika, a posebice studenata hrvatskoga i rumunjskoga jezika.

Uslijedio je posjet Sveučilištu u Bukureštu te potpisivanje Memoranduma o suradnji ovoga sveučilišta sa Sveučilištem u Zagrebu. Rektor Mircea Dumitru upriličio je sastanak izaslanstva s nastavnicima i studentima Katedre za hrvatski jezik te posjet Filozofskome fakultetu.

Drugoga dana posjeta ministar Barišić posjetio je hrvatsku zajednicu u Karaševu i Lupaku, što je bio prvi posjet ministra obrazovanja ovoj zajednici. Karaševski Hrvati predstavljaju najstariju hrvatsku manjinu u iseljeništvu koja uspješno njeguje materinski jezik i kulturu punih sedam stoljeća.

Službeni posjet Rumunjskoj zaključen je posjetom Sveučilištu Zapad u Temišvaru gdje je raspravljano o mogućnostima i područjima jačanja suradnje ovoga sveučilišta sa sveučilištima u Hrvatskoj.

posjet rumunjskoj_2017 posjet rumunjskoj_potpisivanje_2017


Top