Vijest
10.04.2017

Medalje za fakultete Sveučilišta u Zagrebu na 45. Sajmu inovacija u Ženevi

Na 45. Salonu inovacija u Ženevi koji se ove godine održavao od 29. ožujka do 2. travnja 2017. sudjelovali su inovatori iz 40 zemalja svijeta koji su predstavili više od 1000 inovacija na 8500 m2 izložbenog prostora. Hrvatska je sudjelovala 23. put na jednom od najprestižnijih sajmova inovacija u svijetu, gdje se predstavila s 13 inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice. Sve inovacije su nagrađene nagradama u svojim kategorijama, a osvojene su dvije brončane, šest srebrnih i pet zlatnih medalja – od kojih su tri s posebnim pohvalama i priznanjima.

Sa Sveučilišta u Zagrebu sudjelovala su tri fakulteta i sva tri osvojila medalje: dvije zlatne i jednu srebrnu.

Inovacija s Grafičkog fakulteta pod naslovom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s INK-JET tehnologijom autora prof. dr. sc. Klaudija Papa, prof. dr. sc. Vilka Žiljka, izv. prof. dr. sc. Ivane Stanimirović Žiljak, i dr. sc. Jane Žiljak Vujić, prof. osvojila je zlatnu medalju s posebnom pohvalom žirija, te posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju.

Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta s Fakulteta prometnih znanosti, voditelja doc. dr. sc. Mladena Nikšića, u suradnji s Radionicom željezničkih vozila također je osvojio zlatnu medalju. U čakovečkoj Radionici željezničkih vozila proizveden je vagon koji ne treba lokomotivu za pokretanje i premještanje tijekom istovarnog procesa, a najviše će se upotrebljavati na poslovima izgradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture. U projekt je uloženo gotovo 900 tisuća eura, a  polovinu novca osigurala je Europska unija iz programa ekoinovacije.

Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja – inovacija Šumarskoga fakulteta osvojila je srebrnu medalju. Patentirani uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja projektiran je, razvijen i proizveden za potrebe ispitivanja kvalitete namještaja u akreditiranom Laboratoriju za ispitivanje namještaja i dijelova za namještaj na Zavodu za namještaj i drvne proizvode Drvnotehnološkog odsjeka Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Komparativne prednosti uređaja u odnosu na konkurentske proizvode su velike, a važnija među njima je da ovaj uređaj nije isključivo namijenjen ispitivanju kvalitete namještaja, nego je njegova primjena moguća i pri ispitivanjima izdržljivosti i trajnosti drugih proizvoda. Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i nagrađenu inovaciju u Ženevi predstavljao je doc. dr. sc. Zoran Vlaović.

I ove godine Ženevski salon bilježi 45 tisuća posjetitelja, od kojih je značajan dio bio iz lokalne i međunarodne poslovne zajednice. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je sudjelovalo više od 85 stručnjaka različitih profila. Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj konfederaciji gospodin Aleksandar Heina, koji svojom nazočnošću, već poslovično, svake godine pruža podršku hrvatskim izlagačima. Hrvatske inovatore posjetio je i hrvatski konzul u Švicarskoj konfederaciji gospodin Slobodan Mikac.

Sve sveučilišne inovacije već su dobile brojne nagrade na festivalima inovacija u Hrvatskoj i inozemstvu, a predstavljene su i na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u prosincu 2016.Top