Vijest
19.05.2017

'Kreativna frankofonija' na Sveučilištu u Zagrebu

Festival frankofonih studenata srednje i istočne Europe svečano je otvoren u ponedjeljak 15. svibnja 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu. Šesto izdanje festivala organizirano je od strane Sveučilišne agencije za frankofoniju u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu pod temom 'Kreativna frankofonija'.

Program svečanoga otvaranja Festivala frankofonih studenata srednje i istočne Europe započeo je pozdravnim govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i regionalnoga direktora Sveučilišne agencije za frankofoniju za srednju i istočnu Europu Mohameda Ketate.

U ime veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj uzvanicima se obratio prvi savjetnik u Veleposlanstvu Vincent Dalmais, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Stefan Estermann, doc.dr.sc. Tomislav Sokol, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja te izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske mr. sc. Renata Margaretić-Urlić, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade.

U okviru programa Festivala frankofonih studenata srednje i istočne Europe studenti su tijekom prijepodneva sudjelovali u šest kreativnih radionica: ples, kazalište, fotografija, pjevanje, molekularna biologija i novinarstvo, a u poslijepodnevnim i večernjim satima organiziran je kviz 'Pitanje za jednog frankofona' (Question pour un francophone) i tematske večeri na kojima su sudionici imali priliku predstaviti svoje zemlje.

 

U utorak 16. svibnja održano je predavanje sveučilišnih profesora o migracijama znanstvenika i umjetnika na kojem su sudjelovali prof. Pavao Mašić s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i prof. Davor Pavuna s Ecole polytechnique fédérale de l´Lausanne. U srijedu 17. svibnja održan je okrugli stol o francuskome jeziku i zapošljivosti na kojemu su sudjelovali veleposlanik Helenske Republike NJ. E. Stavros Tsiepas, gospodin Denis Redžepagić iz predstavništva Europske komisije u RH, pomoćnik dekana Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za međunarodnu suradnju i studij na engleskomu jeziku izv. prof. dr. sc. Juraj Grizelj, direktor podružnice AGS-a u RH gospodin Martin de Survilliers te postdoktorantica Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Ivana Stražić-Geljić, bivša studentica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zadnjega dana Festivala, u petak 19. svibnja u 19 sati u Zagrebačkomu kazalištu lutaka održat će se završna svečanost, na kojoj će sudionici imati priliku predstaviti rezultate svojega rada, a najbolji od njih bit će i nagrađeni.

Sveučilišna agencija za frankofoniju međunarodno je udruženje frankofonih sveučilišta s više od 800 ustanova članica u više od 100 zemalja, čija je misija podupirati akademsku suradnju među sveučilištima članicama diljem svijeta koje koriste francuski jezik. Za više informacije posjetite mrežnu stranicu www.auf.org.

Sveučilište u Zagrebu član je AUF-a od 2007. godine. Središnji Ured za međunarodnu suradnju koordinator je aktivnosti Sveučilišta unutar AUF-a. Top