Vijest
12.06.2017

Kraljevsko odlikovanje Reda Izabele Katoličke prof. dr. sc. Mirjani Polić Bobić

Svečana dodjela Kraljevskoga odlikovanja Reda Izabele Katoličke prof. dr. sc. Mirjani Polić Bobić, predstojnici Katedre za španjolski jezik i Katedre za hispanske knjizevnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se u ponedjeljak 12. lipnja 2017. u 18 sati u Službenoj rezidenciji Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj (Jurjevska 5, Zagreb). Ovo iznimno priznanje uglednoj profesorici uručit će veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj NJ. E. Edurado Aznar.

Njegovo Veličanstvo Kralj Filip VI. dodjeljuje rang Komendatora Reda Izabele Katoličke prof. dr. sc. Mirjani Polić Bobić kao znak priznanja njezinom kontinuiranom i predanom radu na proučavanju Španjolske i hispanskoga svijeta, tijekom kojega se istaknula svojim objektivnim i dokumentiranim pristupom. Visoka razina njezinih akademskih postignuća, te brojne knjige i članci koje je objavila o španjolskom jeziku i kulturi u Hrvatskoj, u velikoj su mjeri pridonijeli promicanju španjolske baštine i učvršćivanju kulturnih spona između dviju zemalja.

Kraljevsko odlikovanje Reda Izabele Katoličke prestižno je španjolsko odličje koje je uspostavio Kralj Fernando VII. prije 200 godina kako bi mogao odlikovati španjolske i strane državljane za izvanredna dostignuća civilnoga karaktera, koji su na poseban način doprinijeli poticanju prijateljskih odnosa i suradnje Španjolske s ostatkom međunarodne zajednice.

Prof. dr. sc. Mirjana Polić Bobić još je 2003. odlikovana Vrpcom Dame 2. stupnja Reda Izabele Katoličke, a sada postaje prva osoba u Hrvatskoj koja za područje španjolske povijesti, jezika i književnosti prima čin Komendatora.

Govor zahvale.pdf

 

Polic_Bobic_odlikovanje_lipanj2017Top