Vijest
15.01.2019

Komemoracija u spomen na Johanna Georga Reißmüllera - počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu

U utorak 15. siječnja 2019. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) održana je komemorativna sjednica u spomen na dr. Johanna Georga Reißmüllera, počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu. Dr. Johann Georg Reißmüller, pravnik, publicist i bivši urednik Frankfurter Allgemeine Zeitunga te počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu preminuo je 10. prosinca 2018. u 86. godini života u Frankfurtu.


O životu i radu dr. Reißmüllera govorio je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, gospodin Harald Seibel, zamjenik veleposlanika SR Njemačke u Republici Hrvatskoj i  dr. sc. Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora. Mnogi uglednici iz političkoga, akademskoga i javnoga života prisustvovali su komemoraciji.

Reissmuller

Svojim pisanjem, dr. Johann Georg Reißmüller ubrzao je međunarodno priznanje Hrvatske te pomogao da njemačka i svjetska javnost spoznaju pravu istinu o stanju u bivšoj Jugoslaviji. Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je počasni doktorat dr. Johannu Georgu Reißmülleru 5. travnja 1995. u području društvenih znanosti. Bio je 82. počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, a to visoko sveučilišno priznanje dodijelio mu je tadašnji rektor prof. dr. sc. Marijan Šunjić.

Prema izvješću Povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata iz 1995., dr. Johann Georg Reißmüller bio je „jedna od najuglednijih osoba u suvremenoj europskoj publicistici te je svojim znanstveno i moralno utemeljenim osvjetljavanjem povijesnih zbivanja u Republici Hrvatskoj i u susjednim zemljama vrlo zaslužan za upoznavanje javnosti sa složenošću problematike i s političkim i etičkim dimenzijama sukoba. Njegov je rad u svim aspektima izniman doprinos znanosti i hrvatskom društvu, svjedočanstvo istinske humanosti, prožeto dubokom etičkom odgovornošću.“

J. G. Reißmüller rođen je 1932. u češkom gradu Litomerice. Zanimanje za politička i pravna pitanja potaknulo ga je da se upiše na studij pravnih znanosti na Sveučilištu u Tübingenu, koji je završio 1955. Tri godine poslije obranio je doktorski rad o granicama općega prava na slobodu u njemačkome ustavu. Težnja za političkim novinarstvom dovela ga je 1961. u uredništvo političke rubrike jednih od najstarijih i najuglednijih njemačkih novina Frankfurter Allgemein Zeitung. Uz brojne članke u FAZ-u, J. G. Reißmüller objavio je i više knjiga, među kojima i Jugoslawien – Vielvölkerstaat zwischen Ost und West, Die vergessene Hälfte. Osteuropa und wir, Der Krieg vor unserer Haustür. Hintergründe der historischen Tragödie, Die bosnische Tragödie i dr.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Komorni sastav glazbenika opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Reissmuller_Boras_sijecanj2019 Reissmuller_njemac_sijecanj2019
Reissmuller_Kovac_sijecanj2019 Reissmuller_staresina_sijecanj2019

 
Top