Vijest
29.03.2022

Jezik znanosti u doba globalizacije – s pogledom na Hrvatsku i status njemačkoga

Klub hrvatskih humboldtovaca u suradnji s Fakultetom hrvatskih studija i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira predavanje i diskusiju o jeziku znanosti u doba globalizacije. Predavanje prof. dr. sc. Siegfrieda Gehrmanna s Fakulteta hrvatskih studija i diskusija sa simultanim prevođenjem održat će se u četvrtak 31. ožujka 2022. u 18 sati u Društvu sveučilišnih nastavnika (Frankopanska 5a, Zagreb). 

U središtu predavanja je kontroverza o jeziku znanosti u kontekstu anglofonizacije. Danas konkuriraju dvije koncepcije: s jedne strane koncepcija english only koja potiskuje sve druge jezike (uključujući i matične jezike pojedinih znanstvenih zajednica) u ulozi jezika znanosti, a s druge strane koncepcija višejezične znanosti u Europi.

Zašto se znanstvenici odriču svog nacionalnoga jezika i prelaze na engleski? Što znanost kao sustav dobiva, a što gubi realizacijom jedne, odnosno druge koncepcije? Predavanje istražuje logiku i pokretačke sile u pozadini obiju koncepcija i smješta ih u širi društveni kontekst s posebnim osvrtom na trendove u Hrvatskoj, kao i na status njemačkoga kao jezika znanosti.

Predavanje će se održati uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

LetakTop