Vijest
26.09.2019

Iznimno priznanje za priručnik Sveučilišta u Zagrebu autora doc. prim. dr. sc. Gorana Augustina

British Medical Association (BMA) profesionalna je organizacija liječnika Velike Britanije koja svake godine u Londonu u okviru svoje sekcije "BMA Awards and Honours" dodjeljuje nagrade u izdavačkoj djelatnosti u nekoliko kategorija. Upravo je izdavačka djelatnost izrazito naglašena što se očituje u činjenici da BMA organizira najznačajniji svjetski izbor najboljih medicinskih knjiga - BMA Medical Book Awards.


Osim nagrade za najbolju knjigu, u svakog kategoriji dodjeljuju se priznanja za 'Highly Commended Book' (vrlo hvaljena i preporučena knjiga) u svakoj kategoriji. Upravo takvo priznanje za kategoriju 'Surgery' dobila je i knjiga hrvatskoga autora i urednika doc. prim. dr. sc. Gorana Augustina pod nazivom Acute Abdomen During Pregnancy, 2nd edition, koju je izdala izdavačka kuća Springer (ukupno 5 knjiga za 2019.). Knjiga je ujedno i sveučilišni priručnik Sveučilišta u Zagrebu te knjiga pod pokroviteljstvom World Society of Emeregency Surgery, u udruženju u kojemu je doc. prim. dr. sc. Goran Augustin nacionalni predstavnik. Navedene ustanove u knjizi su Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klinički bolnički centar Zagreb.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu omogućio je doc. prim. dr. sc. Goranu Augustinu sudjelovanje na ovogodišnjoj svečanosti dodjele prvih nagrada u svakoj kategoriji u Londonu. Rezultati nisu bili poznati do same završne svečanosti. Osim uzvanika i urednika nominiranih knjiga svečanosti su nazočili i predstavnici velikih svjetskih izdavačkih kuća: Oxford University Press, Elsevier, Springer, CRC Press i dr. Važno je napomenuti da se 'Highly Commended Book' nagrada, odnosno certifikat, stavlja na službene stranice izdavača što dodatno naglašava važnost same nagrade kao i same knjige koja je to priznanje dobila.

Nagrade su podijeljene po kategorijama – medicinskim specijalnostima. Prema navedenom, nagrade se dijele za kategorije Anaesthesia, Basic and clinical sciences, Basis of medicine, Cardiology, Health and social care, Internal medicine, Medicine, Neurology, Obstetrics and gynaecology, Oncology, Paediatrics, Pathology, Popular medicine, Primary health care, Psychiatry, Public health, Radiology, Surgery i Surgical specialties.

British Medical Association (BMA) ima 600 zaposlenih sa središnjicom u Londonu. Sastoji se od više tijela (BMA Councils, BMA Committees) zaduženih za više stručnih djelatnosti. Organizacija sama izdaje časopis 'The Doctor' koji bi odgovarao našim Liječničkim novinama. Osim e-knjiga BMA posjeduje i knjižnicu i čitaonicu. Članstvo u BMA omogućuje pristup na više od dvije tisuće e-knjiga i više od tisuću e-časopisa uključujući JAMA, Lancet, Medical Teacher i Nature.Top