Vijest
10.02.2022

Izaslanstvo tima Formule AI Sveučilišta u Zagrebu kod predsjednika Milanovića

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je u srijedu 9. veljače 2022. u Uredu predsjednika Republike tim Sveučilišta u Zagrebu Formula AI koji je osvojio treće mjesto na prestižnom natjecanju EIT Health zajednice znanja i inovacija – Innovation Days Winners’ Event 2021.

Studentice Paola Danjek i Barbara Bilić osvojile su prvo mjesto na natjecanju u Zagrebu te treće mjesto na EIT Health Innovation Days 2021 Winners’ Event-u, uz stručno vodstvo mentora doc. dr. sc. Mire Hegedića i Filipa Stipančića iz Lean Startup Hrvatska. Prilikom susreta predsjedniku Milanoviću predstavili su svoju ideju digitalnoga komunikatora za osobe s afazijom – TONGUEO, koja je osvojila visoko mjesto u konkurenciji 32 tima iz 20 europskih zemalja. TONGUEO je digitalni komunikator čija je primarna zadaća olakšati svakodnevnu funkcionalnu komunikaciju osobama s afazijom, stečenim jezičnim poremećajem koji se javlja kao posljedica moždanoga udara, pojasnili su svoju inovaciju predstavnici tima.

Trenutno je TONGUEO jedan od timova uključenih u šestomjesečni program SPOCK-a – startup inkubatora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje uz podršku i stručno vodstvo rade na razvoju ideje i prvom prototipu. Govoreći o osobama s posljedicama moždanoga udara, TONGUEO je važan primjer kako Hrvatska u tom području nudi inovacije i nova rješenja, rečeno je na sastanku.

Osim studentica i njihovih mentora na sastanku je bila i koordinatorica EIT Health Hub – Sveučilište u Zagrebu dr. sc. Vlatka Petrović, a uz predsjednika Milanovića bio je povjerenik Predsjednika za sport gospodin Željko Jovanović.

EIT Health kod predsjendika

Izvor vijesti / foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija KatićTop