Vijest
18.12.2017

Izaslanstvo Kineske akademije znanosti posjetilo Sveučilište u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je 15. prosinca 2017. izaslanstvo Kineske akademije znanosti (Chinese Academy of Science - CAS) koju je predvodio predsjednik CAS-a prof. dr. Bai Chunli. U kineskoj delegaciji bili su prestavnici CAS-a: prof. CAO Jinghua, generalni direktor Ureda za međunarodnu suradnju i NING Bolun, izvršni direktor za odnose s Europom. U pratnji su bili predstavnici tvrtke Sugon: LI Jun, predsjednik, HAN Meijun, direktor Odjela za međunarodne poslove i XU Chen, voditelj prodaje u Odjelu za međunarodne poslove, kao i predstavnik tvrtke Yotta Tomi Illjas, predsjednik uprave.

Uz rektora Borasa, sa Sveučilišta u Zagrebu sastanku su nazočili akademik prof. dr. sc. Vladimir Bermanec, prof. dr. sc. Anđelka Plenković-Moraj s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i dr. phil. Branka Roščić, voditeljica središnjeg Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon uvodnih izlaganja i uzajamnoga upoznavanja razgovaralo se o uspostavi suradnje na razini gostovanja profesora kao prvi korak te o dodatnim istraživanjima u području prirodnih i tehničkih znanosti, računarstva i biomedicine. Kineska strana naglasila je veliku aktivnost CAS-a u području astronomije i astronautike, posebno izrade i lansiranja satelita. Također su prvi po broju međunarodnih studenata koji studiraju na sveučilištima u sklopu CAS-a.

Za dolazak stranih studenata i nastavnika posebno je zadužena fondacija International Fellowship Initiative.

U sklopu CAS-a postoji 104 instituta za istraživanje, pet sveučilišta i drugih organizacija u kojima je zaposleno otprilike 70 tisuća osoba (56 tisuća znanstvenika), a broj studenata veći je od 68 tisuća.

Kineska delegacija_prosinac2017Top