Vijest
18.10.2019

Izaslanstvo Kineske akademije umjetnosti iz Hangzhoua posjetilo Sveučilište u Zagrebu

Izaslanstvo Kineske akademije umjetnosti (China Academy of Art) u petak 18. listopada 2019. posjetilo je Sveučilište u Zagrebu. Uz bivšega dekana Akademije likovnih umjetnosti red. prof. art. Peruška Bogdanića, izv. prof. art. Danka Friščića i doc. dr. art. Idu Blažičko s Akademije likovnih umjetnosti, Sveučilište su posjetili red. prof. art. Yang Qirui, znanstveni novak Zhang Run i asistent Zhang Haoguang, koji su u Hrvatskoj povodom suradnje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou. Dobrodošlicu im je poželio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Na sastanku se raspravljalo o mogućoj suradnji među sveučilištima te o razmjeni studenata. Također je najavljena izložba studentskih radova nastalih u sklopu profesionalne umjetničke radionice Biomimetika: Priroda, prostor, umjetnost, koju su s doc. dr. art. Idom Blažičko vodili izaslanici Kineske akademije umjetnosti.

Izložba se otvara 18. listopada 2019. u 20 sati u Francuskom paviljonu Studentskoga centra u Zagrebu, Savska cesta 25.

Kineska akademija umjetnosti (CAA) jedna je od najprestižnijih akademija u Kini s najpotpunijim izborom umjetničko-istraživačkih programa visokoga obrazovanja. Akademiju je 1928. godine utemeljio Cai Yuanpei, iznjedrila je mnogo renomiranih umjetnika koji su postali glavni nositelji umjetnosti u zemlji te je pretvorili u jednu od najprestižnijih umjetničkih institucija. Mjesto je gdje je fokus na humanizmu i društvenim potrebama, a kombinira suvremene umjetničke discipline s tradicionalnima, teoriju i praksu, a ujedno je i prva akademija u Kini koja unutar svojih studijskih programa uključuje i studij arhitekture.Top