Vijest
12.07.2021

Izabran dječji rad prema kojem će biti napravljen brončani spomenik djetetu ispred Učiteljskoga fakulteta

Na natječaj Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za izbor idejnoga rješenja "Spomenika djetetu", koji je raspisan još u travnju ove godine, pristiglo je stotinjak radova iz vrtića i škola diljem Hrvatske. Cilj natječaja bio je dobivanje idejnoga rješenja za izgradnju spomenika na lokaciji Učiteljskoga fakulteta u Savskoj ulici 77 u Zagrebu, izvedenoga prema idejnom rješenju autentičnoga dječjega likovnog rada.

Lik djeteta ili više njih u grupi bili su predviđeni motiv, no u potpuno slobodnoj interpretaciji. Radilo se o natječaju u sklopu projekta "Dijete u središtu", koji je pokrenuo Učiteljski fakultet s ciljem naglašavanja dječjih vrtića i škola kao mjesta cjelovite promjene društva. Nakon dugotrajnoga vijećanja Komisija je izabrala dječji rad koji će biti izveden u bronci i postavljen ispred zgrade Fakulteta. Pobjednički rad je djelo djevojčice Franke Cindrić, polaznice Dječjeg vrtića "Petar Pan" u Zagrebu pod vodstvom svoje odgojiteljice Lucije Pejić.

2021_uf_spomenik djetetu_franka

– Svi radovi su bili prekrasni i s ljubavlju oblikovani, onako kako to samo djeca znaju, i teško je bilo donijeti odluku. No, na kraju smo izabrali rad koji najuspješnije predstavlja dječju iskrenost, igru, radost i zajedništvo. Zbog iznimne kvalitete dječjih radova promišljamo o mogućnosti da u budućnosti realiziramo još nekoliko rješenja u parkovima na naše tri lokacije, rekla je prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak.

2021_Uciteljski fakultet_spomenik djetetu

Radove je ocjenjivala komisija u sastavu: prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan (Učiteljski fakultet), Nina Mia Čikeš, mag. ing. arh. urb., univ. spec. stud. eur., doc. dr. art. Ida Blažičko, akademska kiparica (Akademija likovnih umjetnosti), izv. prof. mr. art. Denis Krašković, akademski kipar i prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak, akademska kiparica (Učiteljski fakultet).Top