Vijest
04.12.2018

Interaktivna radionica: Intelektualno vlasništvo u novinarstvu

U Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2, Zagreb) u petak 7. prosinca 2018. u 12 sati izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković održat će interaktivnu radionicu pod nazivom "Intelektualno vlasništvo u novinarstvu".

Organizatori radionice su Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Intelektualno vlasništvo, Zebra komunikacije d. o. o. i Hrvatsko novinarsko društvo.

Program:
12.00 - 12.45 – predavanje Intelektualno vlasništvo u novinarstvu
12.45 - 13.15 – rasprava
13.15 - 14.00 – druženje uz domjenak

O predavačici
Dr. sc. Romana Matanovac Vučković je izvanredna profesorica na Katedri za građansko pravo Pravnoga fakulteta i voditeljica specijalističkoga interdisciplinarnoga poslijediplomskog studija Intelektualno vlasništvo na Sveučilištu u Zagrebu. Dopredsjednica je Hrvatskoga društva za autorsko pravo i posebna savjetnica ministrice kulture u Vladi Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, te surađuje kao međunarodni ekspert u području autorskoga prava sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo (WIPO). Angažirana je na više projekata na Sveučilištu u Zagrebu koji se odnose se transfer tehnologije i intelektualno vlasništvo.

O radionici
Radionica će obuhvatiti tematiku intelektualnoga vlasništva u novinarstvu, posebno pitanja koja se tiču zaštite novinara - autora i novinarskih djela kao autorskih djela. Obradit će se i digitalno korištenje intelektualnih tvorevina u novinskom izdavaštvu. Ukazat će se na odnos autorskoga prava i cenzure. Posebno će se obraditi i iznimno aktualna i zanimljiva tema o europskoj Direktivi o autorskim pravima na Jedinstvenom digitalnom tržištu s naglaskom na „kontroverznim“ člancima 11. i 13.

Radionica je besplatna za sve članove Hrvatskoga novinarskog društva.Top