Vijest
02.11.2022

Inovatori Sveučilišta u Zagrebu ostvarili sjajne rezultate na međunarodnom sajmu inovacija iENA 2022.

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora hrvatski su inovatori tradicionalno sudjelovali na 73. međunarodnom sajmu inovacija iENA 2022. Sajam se održao od 27. do 30. listopada 2022. u Njemačkoj u gradu Nürnbergu gdje se predstavilo više od 500 inovacija iz 26 zemalja svijeta. Važno je istaknuti da se međunarodni sajam inovacija IENA održava više od 70 godina što ga svrstava među najstarije, a time i među najuglednije u svijetu.

Zlatnu medalju osvojila je inovacija pod nazivom "Primjena tiskanih računalno generiranih holograma kao sigurnosnih elemenata" inovatora dr. sc. Vladimira Cviljušca s Grafičkoga fakulteta, a srebrnu medalju "PullUpCounter – brojač zgibova" inovator Petra Dundare s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Od brojnih međunarodnih posjetitelja i uzvanika podršku hrvatskim inovatorima na sajmu inovacija iENA došao je iskazati i Generalni konzul RH u Münhenu Vladimir Duvnjak. U sklopu sajma održane su brojne konferencije, STEM radionice i B2B skupovi koji su potakli velik interes posjetitelja i izlagača.

Ostali dobitnici

Zlatna medalja
- "Low Power Data Logger" inovatora Danijela Krište iz Osijeka
- "Pametni virtualni prekidač PRO-I" inovatora Lovre Stipanovića, Josipa Oroza te mentora Ivana Vlainića iz Društva pedagoga tehničke kulture i informatike iz Samobora
- "Q2.ALL modularna kabina za osobnu higijenu" inovatora Svena Maričića i Ivana Veljovića sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Srebrna medalja
- "Pametne rolete" inovatora Marka Šimića te mentora Ivana Mihaljevića iz Poštansko-telekomunikacijske škole iz Zagreba
- "Pametna PLANK strunjača" inovatora Kristijana Crnića, Nikole Mirkovića, Erika Brauna, Luke Galunića i Gabrijela Dumbovića te mentora Ivana Vlainića i Stjepana Razuma.

Brončana medalja
- "Dimenzijska mjerna stanica" inovatora Ivana Orlovića, Marijana Kranjčeca i Filipa Čurčije iz tvrtke HS PRODUKT d.o.o.
- "Inovativna tehnologija za reciklažu opada MO-BO-TO" inovatora Đure Horvata iz tvrtke Tehnix d.o.o.
- "Višenamjenske cijevi za navodnjavanje poljoprivrednih površina" inovatora Frane i Tomislava Pokrajčića iz tvrtke JEL-TOM d.o.o.
- "Virtualna knjiga" inovatora Martine Licul i Alana Burića te mentora Nikole Vujačića iz Gimnazije Pula

Izvor informacija: Universitas portalTop