Vijest
14.11.2016

Inovativni projekti Sveučilišta u Zagrebu i na međunarodnim izložbama u Bruxellesu i Kini

Nakon što su sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojile ukupno četiri zlatne, četiri srebrne, pet brončanih medalja i Veliku nagradu Grand Prix na ovogodišnjoj, 14. međunarodnoj izložbi inovacija – ARCA, koja se od 20. do 22. listopada 2016. održavala u Zagrebu, sveučilišni inovativni projekti ovoga će tjedna biti predstavljeni i na dvjema međunarodnim izložbama inovacija u Bruxellesu i Kini.


Na 65. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016.
, koji će se održavati od 17. do 19. studenoga 2016. u Bruxellesu, Sveučilište u Zagrebu i njegove četiri sastavnice (Grafički fakultet, Fakultet prometnih znanosti u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec, Građevinski fakultet, Šumarski fakultet) predstavit će svoja četiri inovativna projekta - Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom, Samohodni vagon za rasuti teret (dobitnik Velike nagrade Grand Prix na izložbi ARCA 2016.), Ruconbar - apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke i Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja.

Međunarodni sajam inovacija INNOVA u Bruxellesu svake godine posjeti oko 10 000 ljudi. Na ovogodišnjoj izložbi predstavlja se oko 500 inovacija iz dvadesetak zemalja sa svih kontinenata, koje će ocjenjivati međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od oko 70 stručnjaka. S obzirom na prethodne uspjehe sveučilišnih inovativnih projekata, očekuje se da će se kvaliteta i kreativnost inovacija nastalih na Sveučilištu u Zagrebu potvrditi i u Bruxellesu, što će pridonijeti i daljnjemu povezivanju gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom te jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

U isto vrijeme, od 17. do 19. studenoga 2016. u kineskome gradu Kunshanu, Sveučilište u Zagrebu predstavit će inovativne projekte svojih studenata na 9. međunarodnoj izložbi inovacija IEIK 2016. (9th International Exhibition of Inventions). Na izložbi u Kini sudjelovat će četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Medicinski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet kemijskoga inženjerstva i tehnologije) sa šest studentskih inovativnih projekata (Osobni elektromiograf „Mymyo”, Jednokratni hidrofilni urinarni kateter osiguran antiseptičkim sredstvom, Električni romobil, Aktivna ortoza za stopalo pogonjena umjetnim pneumatskim mišićem, Elektrohidraulički robotski manipulator – EHROM, Samočisteći beton).

Međunarodna izložba inovacija IEIK održava se svake dvije godine u organizaciji Kineske udruge inovatora, a na njoj je 2014. godine predstavljeno više od 3000 inovacija iz cijeloga svijeta.

Sveučilište u Zagrebu na međunarodnim izložbama u Bruxellesu i Kini predstavlja se u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske.

U prilogu priopćenja šaljem Vam materijal s detaljnijim informacijama o inovativnim projektima kojima se Sveučilište u Zagrebu predstavlja na međunarodnim izložbama inovacija u Bruxellesu i Kini.

Popis projekata_INNOVA 2016

Popis projekata_IEIK 2016Top