Vijest
29.04.2022

Hrvatsko-ukrajinski odnosi i paralele iz vizure Filozofskog fakulteta

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 28. travnja 2022. otvorena je izložba Hrvatsko-ukrajinski odnosi i paralele iz vizure Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U jeku niza humanitarnih akcija čitavoga svijeta, pa tako i Republike Hrvatske, Filozofski fakultet odlučio je zabilježiti svoje duboke znanstvene, kulturne i obrazovne veze s ukrajinskim narodom. Slutnje, kako samo izložba neće biti dovoljna za jasan prikaz kulturnih i znanstvenih veza, pokrenule su i izradu publikacije koja prati izložbu, u izdanju "FF pressa".

Trenutno Filozofski fakultet prima najviše studenata izbjeglih iz Ukrajine, trenutno svi profesori i studenti s Katedre za ukrajinski jezik i književnost, i Ukrajinci i Hrvati, pomažu kao volonteri u prevođenju, u komunikaciji, u integraciji svih naših ukrajinskih prijatelja. Upravo je stoga Filozofski fakultet svojevrsna stožerna ustanova integracije Ukrajinaca izbjeglih u Hrvatsku. S druge strane, Filozofski fakultet ima duboke i višestoljetne veze s Ukrajinom počevši od poučavanja jezika dulje od 50 godina, a posebno zahvaljujući studiju koji će sad slaviti 25 godina postojanja, s nizom znanstvenih veza u povijesnim znanostima, a te veze postoje i razvijaju se zbog zajedničkih korijena etnogeneze Hrvata i Ukrajinaca.

Izložbu i knjigu o hrvatsko-ukrajinskim odnosima i paralelama iz vizure Filozofskoga fakulteta u Zagrebu osmislili su: Miljenko Jurković, Damir Agičić i Krešimir Filipec, a u njezinoj su realizaciji sudjelovali: Neven Budak, Igor Marko Gligorić, Borislav Grgin, Branimir Janković, Vjeran Kursar, Hrvoje Petrić, Marijeta Rajković Iveta, Filip Šimetin Šegvić i Nataša Štefanec. Panoe i knjigu grafički je oblikovao Boris Bui. U radu na projektu sudjelovali su i Tetyana Fuderer i Maksim Kamenjecki.Top