Vijest
06.09.2019

FSB Racing Team sudjelovao na natjecanju Rimac Formula Student Alpe Adria 2019.

FSB Racing Team sudjelovao je na natjecanju Rimac Formula Student Alpe Adria 2019. koje se održalo od 29. kolovoza do 1. rujna 2019. na kartodromu Bura u Šmriki nedaleko od Rijeke. Riječ je o neformalnom natjecanju timova Formule Student iz regije. Osim FSB Racing Teama sa Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovali su i timovi sa sveučilišta iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Maribora, Mostara, Beograda i Sofije. Struktura natjecanja gotovo je identična kao i na službenim Formula Student natjecanjima, ali atmosfera je opuštenija i naglasak je na povezivanju timova, druženju i razmjeni znanja.

FSB Racing Team na natjecanju je sudjelovao sa svojim prvim električnim bolidom RT06E Vulpes predstavljenim 17. lipnja 2019. koji je ujedno i prvi hrvatski električni bolid Formule Student. Razvoj bolida trajao je dvije godine od čega je prva uložena u koncipiranje i razvoj ideja, a druga u optimiranje i izradu. U razvoju je sudjelovalo preko 30 članova tima.

Natjecanje se sastoji od statičkih i dinamičkih disciplina. Na obje statičke discipline, Engineering Design Event-u i Business Plan Presentation-u osvojeno je visoko drugo mjesto. Što se tiče dinamičkih disciplina, na mjerenju ubrzanja postignuto je peto mjesto, na autocrossu šesto, a na ukupnoj izdržljivosti bolida u vožnji 26 krugova deveto mjesto. Prema poretku najbržih postignutih krugova FSB Racing Team je na četvrtom mjestu kao i na ukupnoj tablici poretka cijeloga natjecanja.

FSB Racing Team je prvi hrvatski Formula Student tim koji se u ovih 15 godina ponosi i titulom najuspješnijega s ovih područja (Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija).

Iako centraliziran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, broji šezdesetak "part time" i "full time" članova s brojnih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Arhitektonskoga fakulteta, Ekonomskoga fakulteta i drugih, od čega je stalno aktivno oko 30 ljudi. Tim je podijeljen na podtimove za aerodinamiku, marketing, ovjes, pogon, proizvodnju i šasiju. Održavaju se tjedni sastanci za cijeli tim te za svaki tim posebno na kojima se raspravlja o tome što je napravljeno, što treba napraviti i ima li kakvih poteškoća i zastoja u razvoju bolida.

Svaki član izvršava svoje zadatke, "full time" članovi su odgovorni za razvoj ključnih komponenata bolida, obično imaju nekakvo iskustvo iza sebe te su nešto stariji i potkovani inženjerskim znanjem. "Part time" članovi su na ranijim godinama studija, dobivaju manje zadatke i više vremena kako bi ih izvršili te usput mnogo nauče od starijih od sebe i aktivno koriste nova znanja.

FSB Racing Team stalno je u potrazi za novim članovima, studentima strojarstva, elektrotehnike, ekonomije, dizajna i drugih fakulteta koji su željni stjecanja novih znanja i aktivnog sudjelovanja u jednom tako opsežnom, ali i poučnom projektu.

Autor teksta: Sandro Vrbanus, BUG

Izvor fotografije: BUGTop