Vijest
15.05.2017

Festival frankofonih studenata srednje i istočne Europe

Festival frankofonih studenata srednje i istočne Europe svečano će biti otvoren u ponedjeljak 15. svibnja 2017. u 9 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14, Zagreb. Festival frankofonih studenata srednje i istočne Europe organizira Sveučilišna agencija za frankofoniju, u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Festival se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske održava od 15. do 19. svibnja 2017., a njegova je tema Kreativna frankofonija.

Na Festivalu sudjeluju frankofoni studenti upisani na jedno od regionalnih sveučilišta članova Sveučilišne agencije za frankofoniju: Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Gruzije, Hrvatske, Latvije, Litve, Kazahstana, Kosova, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine. Studenti Sveučilišta u Zagrebu u radu Festivala frankofonih studenata srednje i istočne Europe sudjeluju i kao volonteri.

Program svečanoga otvaranja Festivala frankofonih studenata srednje i istočne Europe započet će pozdravnim govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, regionalnoga direktora Sveučilišne agencije za frankofoniju za srednju i istočnu Europu Mohameda Ketate i predstavnika Međunarodne organizacije za frankofoniju Stéphanea Tewoa.

Sudionicima Festivala potom će se, u ime veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, obratiti prvi savjetnik u Veleposlanstvu Vincent Dalmais, veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH Nj. E. Stefan Estermann, veleposlanik Kanade u RH Nj. E. Daniel Henry Andrew Maksymiuk, predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja te izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade mr. sc. Renata Margaretić-Urlić.

U okviru programa Festivala frankofonih studenata srednje i istočne Europe studenti će tijekom prijepodneva sudjelovati u šest kreativnih radionica: ples, kazalište, fotografija, pjevanje, molekularna biologija i novinarstvo, a u poslijepodnevnim i večernjim satima bit će organiziran kviz „Pitanje za jednog frankofona“ (Question pour un francophone) i tematske večeri na kojima će sudionici imati priliku predstaviti svoje zemlje.

U utorak 16. svibnja održat će se predavanje sveučilišnih profesora o migracijama znanstvenika i umjetnika, a u srijedu 17. svibnja okrugli stol o francuskome jeziku i zapošljivosti, na kojemu se očekuje sudjelovanje diplomata, predstavnika akademske zajednice i gospodarskoga sektora  te predstavnika Europske komisije.

Zadnjega dana Festivala, u petak 19. svibnja 2017., u Zagrebačkom kazalištu lutaka (Baruna Trenka 3, Zagreb) održat će se završna svečanost, na kojoj će sudionici imati priliku predstaviti rezultate svojega rada, a najbolji od njih bit će i nagrađeni.

Sveučilišna agencija za frankofoniju međunarodno je udruženje frankofonih sveučilišta s više od 800 ustanova članica u više od 100 zemalja, čija je misija podupirati akademsku suradnju među sveučilištima članicama diljem svijeta koje koriste francuski jezik. Za više informacije posjetite mrežnu stranicu www.auf.org.

Sveučilište u Zagrebu član je AUF-a od 2007. godine. Središnji Ured za međunarodnu suradnju koordinator je aktivnosti Sveučilišta unutar AUF-a.

Program događanja
Top