Vijest
21.10.2022

Fakultet organizacije i informatike pridružio se istraživačkom konzorciju BLOXBERG

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prva je visokoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj koja se pridružila međunarodnom konzorciju istraživačke infrastrukture BLOXBERG. Radi se o infrastrukturi koja se temelji na blockchain tehnologiji namijenjenoj znanosti, a koji je uspostavio konzorcij vodećih svjetskih istraživačkih organizacija predvođena Max Planck Digital Library kako bi znanstvenicima i istraživačima pružio razne decentralizirane usluge diljem svijeta, s naglaskom na zaštitu njihovih autorskih prava.

O Konzorciju

Bloxberg je međunarodni blockchain posvećen znanosti, a njegova infrastruktura temelji se na Ethereum blockchainu otvorenoga koda. Znanstvenici i istraživači članica konzorcija mogu iskoristiti Bloxberg za stvaranje transparentnog otiska svog rada, bez otkrivanja njegovog sadržaja. Počevši sa sustavom certificiranja istraživačkih podataka, Bloxberg infrastruktura je predodređena za proširenje i sustavno unapređenje alatima i decentraliziranim aplikacijama (dAPP) u skladu s potrebama znanstvenih istraživanja. Blockchain Bloxberg osnovan je u veljači 2019. od strane konzorcija jedanaest istraživačkih institucija, koje je pokrenula međunarodno prepoznata institucija Max Planck Digital Library.

Zaštita autorskih prava putem Blockchain tehnologije

Umjesto mehanizma zaštite autorskih prava dugotrajnim i nerijetko skupim pravnim putem, Bloxberg konzorcij
koristi tehnologiju vlastitoga blockchain sustava, koji je otvoren svim svojim članovima. Radi se o decentraliziranom sustavu pohrane i prijenosa podataka, pri čemu svim čvorovima blockchain-a upravljaju sami članovi konzorcija. Cilj Bloxberg blockchain-a je razvoj znanstvenih aplikacija uz pomoć DLT-tehnologije, a radi se o infrastrukturi koja omogućuje primjenu decentraliziranih usluga znanstvenicima na međunarodnoj razini, što znači i mehanizam provjere podataka, zaštite prava intelektualnog vlasništva, razmjene rezultata istraživanja, recenziranje, objavljivanje znanstvenih članaka i slično.

„Blockchain je važna tehnologija s mnogo potencijala. Akademska zajednica bi ga trebala koristiti za potporu istraživanju i ubrzavanje inovacija jer može označiti svaki korak u procesu istraživanja. Takvim pristupom znanstvenici mogu eksperimentirati i dijeliti svoje rezultate bez kompliciranih i skupih postupaka zaštite intelektualnog vlasništva. Zato smo se pridružili Bloxberg inicijativi i nadam se da je ovo samo početak prekrasne suradnje u mnogim znanstvenim područjima“ – kaže prof. dr. sc. Neven Vrček s FOI-ja.

Pridruživanjem Bloxberg konzorciju, FOI ima priliku biti jedan od dionika moderne i sigurne istraživačke platforme te i sam sudjelovati u kreiranju globalnih, decentraliziranih i autonomnih usluga za unaprjeđenje znanosti. Bloxberg infrastruktura od sada je na raspolaganju svim znanstvenicima i istraživačima s FOI-ja, a cilj je poticati njihovu suradnju među globalnom znanstvenom zajednicom, osnažujući ih kroz brzu i efikasnu zaštitu prava vlasništva, koje nadilaze institucionalne granice.Top