Vijest
12.02.2021

Europska sveučilišna sportska organizacija - EUSA dodijelila dva priznanja Sveučilištu u Zagrebu

Europska sveučilišna sportska asocijacija (EUSA) dodijelila je Sveučilištu u Zagrebu dva prestižna priznanja za ostvarena postignuća i doprinos pojedinaca, sveučilišta i  nacionalnih sveučilišnih saveza u europskom sveučilišnom sportu.

Na temelju odluke EUSA-e, oba priznanja koja se dodjeljuju sveučilištima ove su godine pripala Sveučilištu u Zagrebu – priznanje za najbolje sportsko sveučilište u Europi i priznanje za europsko najaktivnije sportsko sveučilište.

Sveučilište u Zagrebu u svojoj je 350. obljetnici djelovanja ostvarilo izvrstan rezultat na europskim sveučilišnim prvenstvima održanima u 2019. godini, na kojima su studenti sportaši Sveučilišta u Zagrebu osvojili čak 19 odličja u 12 sportova. Time se Sveučilište u Zagrebu, u konkurenciji više od 550 europskih sveučilišta, pozicioniralo kao institucija s najviše osvojenih medalja. Vrhunski rezultati studenata sportaša Sveučilišta u Zagrebu utoliko je veće jer je postignuto u godini u kojoj je Europska sveučilišna sportska asocijacija obilježavala 20 godina od svojega osnutka.

Voditelj Ureda za sport Sveučilišta u Zagrebu Davor Pavlović čestitao je studenticama i studentima sportašima, koji su drugi put nakon 2016. proglašeni najboljima u Europi. „Iza svake medalje stoji puno odricanja, truda i muke, posebice s obzirom na činjenicu da naši sportaši paralelno grade sportsku karijeru i uspješno studiraju na Sveučilištu u Zagrebu, te su svi redom uzorni i aktivni članovi akademske zajednice“, istaknuo je Davor Pavlović, prof. Također, istaknuo je kako se sportska natjecanja održavaju tijekom cijele akademske godine, a neka od njih i u vrijeme ljetnih ispitnih rokova, zbog čega studentima nije lako uskladiti sve svoje obveze, no svojim trudom i zalaganjem ipak postižu iznimne rezultate.

Svečanost dodjele priznanja održana je online 11. veljače 2021. Priznanja EUSA-e primio je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom poremećen je i promijenjen plan priprema reprezentacija za nastup na ovogodišnjim Europskim sveučilišnim igrama u Beogradu.

Planirano je da se igre održe u srpnju, a ako to dopusti epidemiološka situacija, očekuje se dolazak oko 8000 studenata sportaša.

Reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu trebala bi imati oko dvjestotinjak članova.  Studenti Sveučilišta u Zagrebu branit će titulu najuspješnijega sportskoga sveučilišta u Europi te će pokušati još jednom na reprezentativan i uzoran način predstaviti svoje Sveučilište, Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.


Videosnimku EUSA-ine konferencije možete pogledati na poveznici:

https://youtu.be/n5y1MmRxTso.


Vijest o dodjeli priznanja možete pronaći na službenoj stranici EUSA-e:

https://www.eusa.eu/news?eusa-recognises-excellence-in-virtual-awards-ceremony.

 

 

 

 Top