Vijest
30.06.2017

ESEH konferencija 'Natures in Between - Environments in areas of contact among states, economic systems, cultures and religions'

Svečano otvaranje 9. Bienalne konferencije Europskoga udruženja za povijest okoliša (ESEH) pod nazivom Natures in Between - Environments in areas of contact among states, economic systems, cultures and religions održano je 28. lipnja 2017. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu. U prepunoj dvorani s više od 300 uzvanika, pozdravne govore su održali: dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, v.d. dekana Filozofskoga fakulteta izv. prof. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. sc. Drago Roksandić s Filozofskoga fakulteta te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednica Europskog udruženja za povijest okoliša prof. dr. sc. Dolly Jørgensen, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske mr. sc. Renata Margetić Urlić. Moderatorica događanja bila je prof. dr. sc. Borna Fuerst-Bjeliš, ujedno i predsjednica Lokalnoga organizacijskog odbora ESEH-a. Otvaranju su prisustvovali i brojni visoki gosti iz stručnih krugova, političkoga, akademskoga i društvenoga života.

Konferencija, koja traje od 28. lipnja do 2. srpnja 2017., okuplja oko 450 znanstvenika različitih disciplina iz cijeloga svijeta u više od 130 sekcija, čiji je moto istraživati važne teme povijesti okoliša koje tradicionalna povijest zanemaruje. Istraživanje velikih požara, bolesti ili poplava koje su nerijetko okretale smjer ljudske povijesti, daje uvida u razvoj civilizacije više nego povijest nekih vladara ili država, a nisu predmet cjelovitih povijesnih istraživanja.

Više od 300 usmenih izlaganja, osam okruglih stolova i nekoliko eksperimentalnih prezentacija organizirano je u 11 predavaonica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na Fakultetu kemijskog inženjerstva i u Institutu Ivo Pilar. Dio programa odvijat će se u Hrvatskom državnom arhivu, uključujući i izložbu knjiga pet ponajvećih svjetskih izdavača, a u program će biti uključen i Botanički vrt zagrebačkoga PMF-a.

U okviru programa organiziran je i niz popratnih događanja poput tematskih okolišnih filmskih večeri Green movie soireé, izložbe knjiga svjetskih i hrvatskih izdavača, projekata i laboratorija.

Program Konferencije

S obzirom na interdisciplinarnost Konferencije, ona ima značajan potencijal za veću suradnju i povezivanje prirodoslovlja, društvenih i humanističkih znanosti te je posebno važna za promociju hrvatske znanosti i Sveučilišta u Zagrebu u europskoj i svjetskoj mreži visokoškolskih institucija.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Više o Konferenciji možete saznati ovdje.

ESEH konferencija_lipanj2017Top