Vijest
04.05.2017

Erasmus studentska mreža Hrvatska proglašena najboljom u Europi

S velikim osmijehom na licu i srećom u srcu, hrvatsko se ESN izaslanstvo vratilo s trima nagradama: ESN Split i ESN Zagreb osvojili su nagradu za MEekend, ESN Zadar osvojio je nagradu za glazbeni video na znakovnom jeziku, a ESN Hrvatska osvojila je nagradu za najbolju ESN državu!

Idu li studiranje i volontiranje ruku pod ruku? U slobodnom vremenu jednoga studenta ima li mjesta za druženje s Erasmus studentima, profesionalni razvoj tijekom volontiranja i rad na programima mobilnosti? Erasmus studentska mreža Hrvatska dokazala je i ove godine da ima vrijedne, marljive, motivirane i entuzijastične volontere koji sve svoje slobodno vrijeme ulažu u pomoć Erasmus studentima, koji svoju mobilnost provode u Hrvatskoj i, zajedno s više od 13 000 volontera u ostatku Europe, rade na budućnosti Erasmus+ programa. Priznanje za sav trud i rad stigao je u obliku nagrade za najbolju ESN (Erasmus Student Network) državu!

Hrvatsko ESN izaslanstvo, u sastavu kojega je bilo 12 članova iz Nacionalnoga odbora i lokalnih podružnica u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu, sudjelovalo je od 20. do 24. travnja 2017. na Godišnjoj generalnoj skupštini (Annual General Meeting ili AGM) ESN-a u Berlinu.   AGM je najveći i najbitniji događaj u toj mreži, događaj na kojemu se bira sastav Internacionalnoga odbora te se donose odluke o budućem radu mreže. Događaj je započeo svečanim otvaranjem na kojemu su sudionike pozdravili organizatori, videoporukom Tibor Navracsics i predsjednica Erasmus studentske mreže Safi Sabuni, koja je istaknula da je Erasmus više od samoga studiranja na inozemnom sveučilištu - ono je i kulturno iskustvo i prilika da se upozna ljude iz svih dijelova svijeta. Osvrćući se na važnu obljetnicu koju slavimo ove godine – 30 godina Erasmus programa, izjavila je: „Ako jedan student može započeti pokret, cijela generacija može donijeti promjenu.“

                                          

Tijekom AGM-a održala se panel-diskusija o temi 30 godina Erasmusa: Od stranaca do prijatelja, na kojoj su sudjelovali predstavnici Europske komisije, ESN-a i drugih europskih organizacija koje dijele iste ciljeve. Na Sajmu mobilnosti, koji je bio otvoren za javnost, sudjelovali su predstavnici više od 520 lokalnih podružnica Erasmus studentske mreže. Oni  su zainteresirane upoznavali sa svojim matičnim sveučilištima, a osobito su bili toplo dočekani lokalni studenti i srednjoškolci. Partneri ESN-a imali su priliku upoznati sudionike sa svojim uslugama.

Europa je zasjala u svim svojim bojama u trenutku kada je više od 900 sudionika iz 40 zemalja članica zajedno koračalo berlinskim ulicama pod parolom We are One. Ujedinjeni u svojim različitostima, snazi, prijateljstvu i solidarnosti, sudionici su na trenutak zaustavili vrijeme u njemačkome glavnom gradu kako bi ga pretvorili u glavni grad Erasmusa.

Posljednji dan Skupštine protekao je u svečanom tonu. Izabran je novi Internacionalni odbor ESN-a za godinu 2017./2018.: predsjednik João Pinto iz Portugala, potpredsjednica Tijana Stojanović iz Srbije, tajnik Tim Bastiaens iz Belgije, predstavnik za odnose s javnošću Kacper Olczyk i web-administrator Jeroen van Lent iz Švedske.

Posebno je emotivna bila gala večera na kojoj su se dodjeljivale nagrade lokalnim podružnicama ESN-a i ESN državama članicama kao priznanje za rad u protekloj godini. S velikim osmijehom na licu i srećom u srcu, hrvatsko se ESN izaslanstvo vratilo s trima nagradama: ESN Split i ESN Zagreb osvojili su nagradu za MEekend, najbolju Mov’in Europe aktivnost čija je svrha bila promocija mobilnosti, ESN Zadar osvojio je nagradu za glazbeni video na znakovnom jeziku čija je svrha bila promocija ExchangeAbilityja - ESN-ova projekta koji promiče inkluziju i dostupnost visokoga obrazovanja za studente s invaliditetom, a ESN Hrvatska osvojila je nagradu za najbolju ESN državu!

                                            


Sveučilište u Zagrebu te središnji Ured za međunarodnu suradnju potpomažu rad ESN-a Zagreb ne samo savjetodavno i logistički nego i sufinanciranjem aktivnosti iz projekta Erasmus+ mobilnost.

 

Erasmus Student Network Hrvatska (ESN Hrvatska) nacionalna je krovna organizacija šest lokanih podružnica Erasmus studentske mreže u Republici Hrvatskoj. Njihove lokalne podružnice djeluju pri Sveučilištima u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu te u okupljaju 250 aktivnih volontera koji godišnje potpomažu više od 2 000 međunarodnih studenata.Top