Vijest
08.12.2020

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu proslavio 100 godina

Ekonomski fakultet - Zagreb osnovan je davne 1920. godine te upravo ove godine 1. prosinca obilježava svoju 100. obljetnicu. Početkom djelovanja današnjega Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra se Visoka škola za trgovinu i promet u Zagrebu, formalno osnovana 1920. godine. Svrha je osnivanja Visoke škole za trgovinu i promet pružanje temeljite teorijske naobrazbe u područjima bankarstva, domaće i međunarodne trgovine, prometa, konzularne službe, osiguranja. U Visokoj školi su se također obučavali kandidati za nastavnike u višim trgovačkim školama, odnosno trgovačkim akademijama. Nastava je trajala 6 semestara. Broj se upisanih studenata neprekidno povećavao, tako da je u školskoj godini 1923./24. bilo upisano 1.125 studenata.

Visoka škola za trgovinu i promet 1925. godine prerasta zalaganjem ministra prosvjete Stjepana RadićaEkonomsko-komercijalnu visoku školu s pravnim položajem sveučilišnoga fakulteta, a nastava se produljuje na 8 semestara. Ekonomsko-komercijalna visoka škola također je provodila postupak za stjecanje odnosno nostrifikaciju doktorata ekonomsko-komercijalnih znanosti.

Ekonomsko-komercijalna visoka škola prerasta 1947. godine u Ekonomski fakultet. U Zagrebu je 1956. godine osnovana i Visoka privredna škola s dvogodišnjim studijem i nastavnim planom prilagođenim odraslim polaznicima s iskustvom u gospodarstvenoj praksi. U 1968. godini Ekonomski fakultet i Visoka privredna škola ujedinjuju se u Fakultet ekonomskih nauka. U 1982. godini integriraju se Fakultet ekonomskih nauka i Fakultet za vanjsku trgovinu u Ekonomski fakultet - Zagreb.

Današnja zgrada dovršena je i useljena početkom 1952./1953., a završetkom dogradnje 1987. godine postala je jedna od najsuvremenijih i najvećih zgrada visokoga učilišta u ovom dijelu Europe. Od studenog 2011. godine stručni studiji izvode se u novom objektu u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.

Dugogodišnja tradicija i iskustvo, ugledni znanstvenici, nastavnici i suradnici, rezultati djelovanja na gospodarskom, društvenom i političkom planu, velik broj aktualnih studenata i članova alumni zajednice, međunarodne akreditacije (EPAS i AACSB), ali i neprestano inoviranje nastavnoga i istraživačkoga procesa, svrstavaju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u vodeću i najstariju instituciju visokoga obrazovanja u području ekonomije i poslovne ekonomije u Republici Hrvatskoj, ali i u širem međunarodnom okruženju.

U svojoj slavljeničkoj godini Ekonomski fakultet suočio se s velikim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa te snažnim potresom koji je 22. ožujka 2020. pogodio grad Zagreb i njegovu okolicu uslijed kojega je značajno oštećena i zgrada Fakulteta. Po prvi puta u povijesti Fakulteta za  djelatnike je uveden i rad od kuće, a  kako bi se u ovim izvanrednim okolnostima semestar izveo u skladu s planiranim rasporedom, uloženi su dodatni napori te se u kratkom vremenu sva nastava počela izvoditi na daljinu, odnosno online.

Zajedničkim zalaganjem i trudom svih djelatnika Ekonomski fakultet brzo se prilagodio novonastaloj situaciji te su stvoreni neophodni preduvjeti za normalno funkcioniranje i odvijanje svih poslovnih procesa. 

U nastavku pogledajte VIDEO snimljen u povodu proslave 100 godina

PJESMA FAKULTETA nastala povodom 100. obljetnice u suradnji s grupom Pravila igre

MREŽNA STRANICA nastala povodom 100 godina

Svi ostali video zapisi dostupni su na YouTube kanaluTop