Vijest
05.03.2014

Dvije mlade znanstvenice sa Sveučilišta u Zagrebu dobitnice stipendije "Za žene u znanosti"

Anita Horvatić, Dajana Milovac, Iva Šrut Rakić i Ana Šepac (foto: Žare Modlic)

Na svečanosti održanoj u Muzeju Mimara u utorak 4. ožujka 2014. dodijeljene su četiri stipendije Nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti. Ovogodišnje dobitnice tih prestižnih stipendija dvije su znanstvenice sa Sveučilišta u Zagrebu - Ana Šepac s Medicinskog fakulteta i Dajana Milovac s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, te Anita Horvatić s Instituta Ruđer Bošković i Iva Šrut Rakić s Instituta za fiziku.

Programom Za žene u znanosti nagrađuju se mlade hrvatske znanstvenice starosti do 35 godina koje su u posljednjoj fazi pripreme disertacije iz područja prirodnih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja.

Osmi po redu natječaj Nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti dodijelio je mladim znanstvenicama jednokratnu stipendiju u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, čime je  suradnja između Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreala ADRIA još jednom iskazala potporu mladim znanstvenicama da nastave svoja znanstvena istraživanja pri institucijama u Hrvatskoj. Odabir dobitnica stipendije i ove godine je donijelo Izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom HAZU-a.

Da je ovaj projekt važan za razvoj znanosti općenito, dokazuje i činjenica da se svake godine prijavljuje sve veći broj kandidatkinja, ali i da predstavlja prestiž u znanstvenim krugovima. Mlade znanstvenice ovom stipendijom dobile su priznanje za svoj doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i poticaj za daljnji rad prvenstveno na svojim doktorskim radovima, a potom i na raznim istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

                            Rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i Uprava Sveučilišta u Zagrebu
najiskrenije čestitaju mladim znanstvenicama dobitnicama stipendija
Nacionalnog programa Za žene u znanosti!


  L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u proteklih osam godina nagradili su čak 29 znanstvenica koje u svojim životopisima ponosno ističu stipendiju Za žene u znanosti.

Izvor: Ministarstvo kulture Republike HrvatskeTop