Vijest
07.09.2021

Drugo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama "DroneDays"

Drugo izdanje dvodnevnoga skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays održat će se u Biogradu na Moru (Ilirija Resort) 4. i 5. listopada 2021. Skup organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u okviru EU projekta AeRoTwin.

Ove godine program DroneDays-a činit će predavanja gostujućih stručnjaka, sajam vodećih tvrtki u regiji, te letačka zona. Sudjelovanjem na stručnim predavanjima akreditirani posjetitelji moći saznati više o aktualnim temama iz zračne robotike. Neke od njih su: istraživanje atmosferskih fenomena flotom bespilotnih letjelica (Simon Lacroix, FR), samopozicionirajući rojevi mikro bespilotnih letjelica za rad u stvarnim uvjetima (Martin Saska, CZ) i koordinacija zračne i svemirske robotike (Rafael Fierro, SAD).

Doc. dr. sc. Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će heterogene višeagentske sustave za praćenje i očuvanje morskoga okoliša, a LARICS-ov dr. sc. Frano Petric govorit će o sudjelovanju članova LARICS-a na robotičkim natjecanjima s posebnim naglaskom na iskustvo i rezultate postignute na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC).

DroneDays 2021 prilika je za upoznavanje s najnovijim trendovima u industriji bespilotnih letjelica te okuplja na jednome mjestu brojne domaće i međunarodne stručnjake, vrhunske znanstvenike, poslovnu i akademsku zajednicu, predstavnike državnih institucija te mnoštvo entuzijasta. Također, na skupu sudjeluju top piloti koji imaju preko 1000 sati leta s bespilotnim letjelicama te će ispričati svoje priče kao korisnici takvih sustava.

Ideja za organiziranjem DroneDays-a je došla od DRONEFesta, koji se održao 2016. i 2017. godine. DRONEFest je bio izuzetno zanimljiv događaj s ciljem suradnje i umrežavanja korisnika bespilotnih letjelica. Međutim, odustalo se od organizacije te je nastavljen sličan događaj 2019. godine. Prošle je godine skup otkazan zbog COVID-19 mjera.

S obzirom na rastući broj događanja, publikacija, istraživačkih projekata i područja primjene bespilotnih letjelica, sve se više otkriva golemi potencijal zračne robotike. Skup DroneDays uvelike utječe na popularizaciju ovoga područja te na povećanje broja korisnika i vidljivosti znanstveno-istraživačkog rada LARICS-a i FER-a, a time i Hrvatske, na europskoj i svjetskoj karti zračne robotike u akademiji i industriji.

Registracije su otvorene, a za više informacija pogledajte OVDJE.Top