Vijest
19.12.2017

Doc. dr. sc. Žaklin Lukša ovogodišnja je dobitnica nagrade 'Srećko Jelenić'

U srijedu 13. prosinca na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je nagrada Srećko Jelenić za najboljega predavača biologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj za 2017. Ovogodišnja dobitnica nagrade je profesorica biologije Žaklin Lukša iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.

Vijeće Biološkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ustanovilo je nagradu Srećko Jelenić za najboljega predavača iz područja biologije u svrhu poticanja kvalitete nastave biologije. Nagrada je ustanovljena u spomen na doc. dr. sc. Srećka Jelenića koji je godinama među studentima Biološkog odsjeka glasio za jednog od najboljih predavača, zbog čega mu je 2007. godine i uručena nagrada studenata biologije za najboljeg nastavnika.

Doc. dr. sc. Srećko Jelenić po struci je bio profesor biologije i kemije, a kasnije je magistrirao i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u području molekularne biologije biljaka pod mentorstvom prof. dr. sc. Dražene Papeš s PMF-a i prof. dr. sc. Dietera Schweitzera s Instituta za botaniku Sveučilišta u Beču. Prije svega smatrao se biologom, a bio je i veliki borac za popularizaciju znanosti, prije svega biologije, te jedan od osnivača i prvi predsjednik "Hrvatske udruge genetičkih inženjera" osnovane 2001.

Nagrada se dodjeljuje u parnim godinama najboljim predavačima Biološkog odsjeka, a u neparnim godinama nastavnicama i nastavnicima biologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Predlagatelji osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika za nagradu mogu biti članovi Biološkog odsjeka PMF-a, vijeća osnovnih i srednjih škola uz podršku učenika ili pak sami učenici te strukovne udruge čije se područje djelovanja odnosi na biologiju. Nagradu čine povelja i novčana nagrada koju osigurava Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovogodišnjoj svečanoj dodjeli nagrade nazočili su pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja mag. edu. inf. Helene Valečić, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog mag.biol. Tea Dragić Runjak, dekanica PMF-a prof. dr.sc. Aleksandra Čižmešija te studenti i nastavnici Biološkog odsjeka.

Nakon svečanosti dodjele, profesorica Lukša održala je inspirativno predavanje pod naslovom "Izazovi poučavanja biologije".

Prof. biologije Žaklin Lukša angažirana je u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog gdje teži unaprijeđenu nastavne prakse uvođenjem eksperimenata kao modela poučavanja biologije. Njeni učenici uspješno sudjeluju na državnim i međunarodnim natjecanjima iz biologije, gdje osvajaju značajna priznanja i prva mjesta. Profesorica se bavi i uređivačkom djelatnošću u časopisu za učenička istraživanja iz biologije Bioznalac te je urednica časopisa za edukaciju biologije Educatio Biologiae.

Prof. Lukša je među prvim biolozima koji su magistrirali na Poslijediplomskom znanstvenom studiju iz didaktike prirodnih znanosti u Splitu, a 2011. obranila je doktorsku disertaciju na PMF-u u Zagrebu s temom "Učeničko razumijevanje i usvojenost osnovnih koncepata u biologiji". Od iste godine na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (odsjek Čakovec) predaje kolegij "Metodika prirode i društva".

Zaključno, stručno znanje prof. Žaklin Lukše u području biologije i edukacije biologije, ljudska toplina i spremnost za pružanje pomoći i potpore čine je poznatom i uvaženom članicom prosvjetne zajednice u području prirodoslovlja.

Čestitamo profesorici biologije Žaklin Lukši na osvojenoj nagradi!Top