Vijest
15.04.2019

Naši znanstvenici objavili radove u prestižnim svjetskim časopisima

Doktori znanosti sa Sveučilišta u Zagrebu, troje s Agronomskog fakulteta i jedan s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, u suradnji s hrvatskim i stranim kolegama, objavili su dva rada u dva prestižna znanstvena časopisa.



U časopisu Food Chemistry (IF = 4,946 / 5-godišnji IF: 4.879; rangiran u Q1 - Applied Chemistry, Food science & Technology, Nutrition & Dietetics) objavljen je članak doc. dr. sc. Lidije Svečnjak i dr. sc. Saše Prđuna, djelatnika Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te dr. sc. Ozrena Jovića s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nastao u suradnji s prof. dr. sc. Igorom Jerkovićem i doc. dr. sc. Zvonimirom Marijanovićem s Kemijsko-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Splitu. Radi se o predmetnoj publikaciji o utjecaju patvorenja pčelinjega voska (parafinom) na sigurnost, sastav i kakvoću meda. Studenti Agronomskog fakulteta Jana Car, Maja Matošević i Josip Rogina su također sudjelovali u publikaciji te su u okviru istraživanja izrađena dva diplomska rada.

U časopisu Global Change Biology (IF_2017: 8.997; 5yr IF: 9,791) objavljen je rad vezan za koncept alternativnih stanja vlažnosti tla kao rezultat okolišnih promjena i potrebu uključivanja navedenog koncepta u okolišne numeričke modele. Uz doc. dr. sc. Vilima Filipovića, djelatnika Zavoda za Melioracije Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na radu sudjeluju znanstvenici iz prestižnih znanstvenih institucija: Centre for Ecology & Hydrology (Velika Britanija); University of California, Utah State University, University of Arizona (SAD); Wageningen University (Nizozemska); Swedish University of Agricultural Sciences (Švedska).

Članci se mogu naći na poveznicama:

Svečnjak, L., Jović, O., Prđun, S., Rogina, J., Marijanović, Z., Car, J. Matošević, M., Jerković, I. (2019). Influence of beeswax adulteration with paraffin on the composition and quality of honey determined by physico-chemical analyses, 1H NMR, FTIR-ATR and HS-SPME/GC-MS. Food chemistry, 291, 187-198. DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.03.151

Robinson, D. A., Hopmans, J. W., Filipovic, V., van der Ploeg, M., Lebron, I., Jones, S. B., Reinsch, S., Jarvis, N., Tuller, M. (2019). Global Environmental Changes Impact Soil Hydraulic Functions through Biophysical Feedbacks. Global Change Biology. doi:10.1111/gcb.14626



Top