Vijest
27.01.2022

Digitalna Noć muzeja na Sveučilištu u Zagrebu

17. Noć muzeja održat će se u petak 28. siječnja do 24 sata, a s obzirom na nepromijenjenu pandemijsku situaciju u odnosu na prošlu godinu, ponovno većinom online, tek ponegdje i u muzejima. Noć muzeja, koja je tradicionalno privlačila na tisuće posjetitelja – od samog početka njih više od 3.6 milijuna, ove će se godine održati uz prigodnu i aktualnu temu “Muzeji – između stvarnog i digitalnog”, koja najbolje opisuje u kakvim uvjetima muzeji danas djeluju.

Sveučilište u Zagrebu bogatim se programom također uključilo u manifestaciju. Aktivnostima vezanim uz obilježavanje 350. obljetnice, Sveučilište u Zagrebu dodatno je naglasilo tradiciju, kulturu i druge baštinske teme iz dugogodišnje povijesti Sveučilišta koje su se nastavile predstavljati i u virtualnom okruženju. Pokrenuta je arhivska zbirka na međunarodnoj digitalnoj suradničkoj platformi Topoteka i suradnja sa portalom Znameniti.hr, izrađena je virtualna izložba o Sveučilištu i pokrenut Projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu. Ovi i srodni virtualni sadržaji dostupni javnosti, a održat će se i online predavanje putem platforme Zoom u kojem će se predstaviti ove aktivnosti.

Fakulteti i akademije:

Akademija likovnih umjetnosti

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Veterinarski fakultet

Posjetitelji mogu pogledati sljedeće virtualne sadržaje:

U Topoteci Sveučilišta u Zagrebu javnosti su dostupni različiti arhivski izvori vezani uz povijest, razvoj i organizacijske mijene i aktivnosti Sveučilišta, a koji se danas čuvaju u raznovrsnim javnim, privatnim lokalnim i specijaliziranim zbirkama. Ovaj je virtualni arhiv otvoren svima zainteresiranima za suradnju u prikupljanju i objavi novih zapisa.

Ova Topoteka dokumentira život u zagrebačkim studentskim domovima i pokrenuta je u okviru projekta Kreativne Europe „Oni žive“ - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse”: http://theylive.eu/. Bivši i sadašnji studenti te svi zainteresirani mogu se uključiti u prikupljanje dokumentarne  građe koja prikazuje život studenata u studentskim domovima nekada i danas. Kako se mijenjao izgled studentskih soba? Koji su bili zajednički prostori i čemu su služili? Čime su se bavili studenti u svakodnevnom domskom životu? Kako su komunicirali? Što se sve izmijenilo tijekom vremena, a što je ostalo isto?

Sveučilište u Zagrebu dokumentirano je i u ovoj virtualnoj zbirci koja je nastala radom studenata povijesti Hrvatskih studija, pod vodstvom profesorice Valerije Macan Lukavečki, a danas je vodi Državni arhiv u Zagrebu. Zbirka prikazuje gradivo različitih zagrebačkih kulturnih ustanova među kojim je dokumentiran i zagrebački potres 1880.

Sveučilište u Zagrebu je 2020. pokrenulo projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu, Vizbi. UNIZG, u okviru kojega je u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta, digitalizirana različita knjižnična i arhivska građa i uspostavljen digitalni sustav za njezinu pohranu i otvoreni pristup. Digitalizirana građa omogućuje istraživačima, studentima i široj javnosti uvid u znanstvenu i kulturnu baštinu Sveučilišta, a može se pretraživati kroz pojedine baze, virtualne zbirke, znanstvena područja, vrste građe i druge pristupne točke.

Virtualna izložba „Sveučilište – jučer, danas, sutra“ izrađena je u povodu obilježavanja 350. godina Sveučilišta u Zagrebu i prikazuje povijesni razvoj Sveučilišta i njegovih sastavnica kroz  događaje, teme, lokalitete i rektore koji su predstavljeni na vremenskoj lenti. Svaka objava ima i slikovnu ili tekstovnu poveznicu sa sadašnjošću kako bi se sadržaj povezao sa suvremenim okruženjem i  naglasila stoljetna tradicija i kontinuitet djelovanja Sveučilišta.

18.30 - 19.00                                                                                                         

"POVIJESNA BAŠTINA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU NA DIGITALNIM PLATFORMAMA"

"Povijesna baština Sveučilišta u Zagrebu na digitalnim platformama"- online je predavanje koje će se održati putem Zoom platforme, a predstavit će se platforme koje Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice koriste kako bi očuvale povijesnu baštinu. Sudjeluju: Vlatka Lemić, Branka Marijanović, Edita Francišković i Marko Kolić.

Poveznica


Sveučilište u Zagrebu
Trg Republike Hrvatske 14
http://www.unizg.hr/
https://unizg.topoteka.net/
Kontakt: vlatka.lemic@remove-this.unizg.hrTop