Vijest
02.11.2016

Demanti Sveučilišta u Zagrebu

Na Priopćenje Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom "Sveučilište u Zagrebu protivi se metodama medijskog suđenja te apelira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih standarda", koje je 31. listopada 2016. upućeno medijima, reagirao je Vlatko Silobrčić. O odgovoru na Priopćenje, objavljenom 1. studenoga 2016. na portalu Jutarnji.hr, akademik Silobrčić naveo je više tvrdnji koje ovim želimo demantirati:

1. Nije riječ o "anonimnom tekstu", kako tvrdi akademik Silobrčić, nego o priopćenju kao legitimnom i uobičajenom obliku komuniciranja Sveučilišta s javnošću. U priopćenjima se preko Ureda za odnose s javnošću prenose stajališta tijela koja upravljaju Sveučilištem (čl. 11. Statuta Sveučilišta). Priopćenje je upućeno preko Ureda za odnose s javnošću i objavljeno je na mrežnoj stranici Sveučilišta pa se u vezi s ovim priopćenjem nikako ne može govoriti o "anonimnom tekstu" i "anonimnom tekstopiscu", kako to čini akademik Silobrčić u spomenutom reagiranju.

2. U reagiranju na Priopćenje akademik Vlatko Silobrčić polemički pobija više tvrdnji kojih uopće nema u Priopćenju:
a) "...X mi pripisuje moći koje ja nemam. Naime ja sam jedan od devet članica/članova Odbora koje je imenovao Sabor. Dopuna Kodeksa Odbora nije mogla biti obavljena a da većina (ako se dobro sjećam bilo je jednoglasno!) Odbora nije dopune formulirala i prihvatila." – U Priopćenju se tvrdi samo toliko da je "na inicijativu predsjednika Odbor Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa od 15. lipnja 2016. svoje ovlasti proširio izvan zakonskog okvira".

b) " ...meni se pripisuje haranga protiv gospodina P. Barišića..." – U Priopćenju se ne spominje nikakva "haranga" nego se tvrdi samo toliko "...da je neodgovornim medijskim istupanjem predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju to saborsko etičko tijelo uvučeno u medijsku i političku kampanju..."

c) "Među konstrukcijama X-a je i ta da sam ja držao u arhivi predmete protiv gospodina Barišića da ih izvadim u pravo vrijeme. Lijepa priča: 2011. godine kad nisam mogao znati da ću 2014. biti imenovan od Sabora u Odbor i da će me Odbor izabrati za svoga predsjednika, sakrio sam predmete jer sam znao da će gospodin P. Barišić biti predložen za ministra 2016. godine i tada ću ga ja napasti. Što su Braća Grimm prema X-u!!" – U Priopćenju nema riječi o skrivanju i držanju predmeta u arhivi nego se  tvrdi samo toliko da "... predsjednik Etičkog odbora pokušava uzurpirano pravo vrhovnog etičkog sudišta, metodom "vađenja iz ormara" prema političkoj potrebi, retroaktivno primijeniti na etički već davno (...) procesuirane odnosno odbačene i zaključene predmete."


Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu  

Zagreb, 2. studenoga 2016.

   Top