Vijest
24.05.2017

Delegacija STOA panela Europskoga parlamenta posjetila Sveučilište u Zagrebu

U ponedjeljak 22. svibnja 2017. delegacija STOA panela - Panel za procjenu mogućnosti koje daju znanost i tehnologija Europskoga parlamenta, posjetila je Sveučilište u Zagrebu.

Prvoga dana svoga službenoga trodnevnoga boravka Hrvatskoj, delegacija STOA panela susrela se s rektorom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damirom Borasom te prorektorima Sveučilišta u Zagrebu. Sastanku su prisustvovali i dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Bruno Zelić, voditelj Ureda za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Miroslav Rajter, dr. phil. Branka Roščić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu te Vesna Kotarski, voditeljica Ureda za EU projekte Sveučilišta u Zagrebu.

Na sastanku su u ime delegacije STOA panela bili prisutni Paul Rübig, austrijski zastupnik u Europskome parlamentu i prvi potpredsjednik STOA panela, Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskome parlamentu i članica STOA panela, Philip Nicholas Boucher, djelatnik tajništva STOA panela te Domagoj Stjepan Krnjak i Nikolina Vrbančić, asistenti zastupnice Marijane Petir.

Tijekom sastanka razgovaralo se  o razlikama u mogućnostima pristupu financiranju iz europskih fondova koje sveučilišta u istočnom dijelu Europe imaju naspram sveučilišta u zapadnoj Europi. Naime, države članice istočne Europe bitno zaostaju u razini financiranja znanosti za državama zapadne Europe tako da je participiranje sveučilišta u programima koja traže sufinanciranje putem nacionalne komponente često nedostižno. Na sastanku je izražena potreba da se istraže stvarni razlozi zašto je iskoristivost EU fondova u istočnim državama članicama EU niska.

STOA panel  - Panel za procjenu mogućnosti koje daju znanost i tehnologija, odjel je Opće uprave za istraživanje Europskoga parlamenta, a glavna mu je zadaća da znanstvenim istraživanjima u suradnji sa stručnim i znanstvenim ustanovama iz cijele Europe, ali i svijeta (Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, zemalja kandidata i drugih), pomogne u provedbi istraživanja i izrade izvješća za potrebe rada pojedinih odbora Europskoga parlamenta.

Tijekom svoga posjeta, delegacija STOA panela posjetila je i Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku gdje je održan okrugli stol 'Bioetička pitanja i europske politike', koji je otvorio prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ante Čović.

Predstavnici STOA panela osim Sveučilišta u Zagrebu i Znanstvenoga centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, posjetili su i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut Ruđer Bošković te tvrtku Rimac Automobili. Boravak u Hrvatskoj delegacija STOA panela zaključit će svoj boravak posjetom Končaru – Institutu za elektrotehniku.

 Top