Vijest
03.04.2017

Delegacija Republike Kolumbije posjetila Sveučilište u Zagrebu

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tonći Lazibat 31. ožujka 2017. ugostili su delegaciju Republike Kolumbije u sastavu: Nj. E. Jaime Alberto Cabal Sanclemente i ministar savjetnik Duván Reynerio Ocampo Pinzon u pratnji zamjenici ministrice vanjskih poslova Kolumbije dr. Patti Londono Jaramillo. Glavna tema razgovora bila je daljnje jačanje bilateralne suradnje dviju zemalja. Sastanku je nazočila i dr. sc. Katica Jurčević, viša znanstvena suradnica na Institutu 'Ivo Pilar', s obzirom na činjenicu da je kolumbijskoj strani ponuđena i predstavljena inicijativa našega instituta u zajedničkim projektima istraživanja postkonfliktnih problema u kolumbijskom društvu.

Gostujuća delegacija inicijalno je upoznala zagrebačkoga rektora s kapacitetima kolumbijskih sveučilišta, kao i sa specifičnim programima koji bi mogli koristiti za razvoj suradnje, osobito u područjima biotehnologije, agronomije i matematike. Zamjenica ministrice podrobnije je opisala istraživačke projekte u vezi s bioraznolikošću koje sveučilišta ostvaruju s partnerima.

Rektor Boras je uvaženim gostima opisivao naša prirodna bogatstva poput planine Biokovo prepoznatljive po mnogobrojnim endemskim vrstama, velikoga broja špilja zanimljivih za istraživanje mora te nebrojene druge netaknute vrijednosti naše lijepe zemlje.

Zaključno je dogovoreno da će se podržati svaki oblik akademske suradnje i nastaviti odlična komunikacija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Boris Bartulin i Karmen Šešelja, te Dora Gelo, stručna savjetnica u Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

Kolumbija_ozujak2017Top