Vijest
20.01.2020

Dan Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Svečana sjednica povodom obilježavanja Dana Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se u petak 24. siječnja 2020. u predavaonici A-301 na adresi Prilaz baruna Filipovića 28a, Zagreb s početkom u 11 sati.

 

 

Samostalni studiji tekstila i tekstilne tehnologije u Hrvatskoj su po prvi puta organizirani početkom šezdesetih godina, istovremeno kao studij na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu (isprva samo kemijskoga, a kasnije mehaničkoga i odjevnoga smjera) i kao tri nezavisne više škole, u Dugoj Resi, Varaždinu i Zagrebu.

Viša škola u Zagrebu počela je obrazovati dizajnere tekstila i odjeće sredinom sedamdesetih godina. Godine 1983. više su se škole pripojile Institutu za tekstil i odjeću (u to vrijeme dijelu Tehnološkoga fakulteta). Kad je 1991. Institut za tekstil i odjeću organiziran kao samostalna institucija, pod nazivom Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, postao je jedinom visokoškolskom institucijom u znanstvenom polju tekstilne tehnologije u Hrvatskoj i jedinom koja se sustavno bavi znanstveno-istraživačkim radom u tom polju.

Po koncentraciji znanstvenih i visokoškolskih kadrova, broju studenata i mogućnosti stručnog rada, TTF je bio najsnažnija visokoškolska institucija na području tekstila i odjeće u bivšoj državi, a i danas je jedan od većih fakulteta te vrste u Europi, a diplome su međunarodno priznate od Asocijacije tekstilnih fakulteta Europe (AUTEX) i Tekstilnoga instituta iz Manchestera (Velika Britanija) za područje Commonwealtha i SAD.Top