Vijest
03.11.2020

Dan Sveučilišta u Zagrebu obilježava se virtualnom izložbom "Sveučilište – jučer, danas, sutra"

Ove se godine Sveučilište u Zagrebu na svoj Dan (Dies Academicus) 3. studenoga, zbog aktualnih epidemioloških mjera, predstavlja u drugačijem obliku. Umjesto uobičajene svečanosti proslave Dana Sveučilišta pripremljena je virtualna izložba Sveučilište – jučer, danas, sutra.

Izložbu o Sveučilištu u Zagrebu možete pogledati OVDJE.


Cilj je izložbe upoznati širu javnost s prošlošću i sadašnjošću te s djelovanjem Sveučilišta u Zagrebu i njegovih sastavnica te promicati vrijednosti njegove kulturne baštine korištenjem digitalizacije i mrežnih tehnologija.
Izložba je zamišljena kao pregled ključnih točaka u povijesti Sveučilišta i njegovih sastavnica koje su predstavljene na vremenskoj lenti, a unutar svake od njih daje se uvid u najstarije spomene toga događaja, teme ili lokalitete. Virtualna izložba na vremenskoj lenti prikazuje i rektore Sveučilišta od 1874. do današnjega dana. Svaka objava na vremenskoj lenti ima i slikovnu ili tekstovnu poveznicu sa sadašnjošću kako bi se osigurao sadržaj koji je blizak suvremenom posjetitelju. Također, za istraživače su osigurane cjelovite preslike knjiga, časopisa, disertacija i arhivske građe koje se bave Sveučilištem i njegovim djelovanjem. Kao prilog upoznavanju korisnika s poviješću Sveučilišta, virtualna izložba donosi uvid u stručne i znanstvene radove o povijesnim događajima na Sveučilištu iz digitalnih zbirki Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica Grada Zagreba i iz Hrvatskoga muzeja medicine i farmacije.

Sva događanja koja se već tradicionalno održavaju u okviru proslave, a uključuju i svečanu dodjelu nagrada i priznanja te počasnih zvanja professor emeritus, zbog pogoršane epidemiološke situacije bit će organizirana naknadno, kada se za to steknu potrebni uvjeti.

Na temelju odluke Senata, 16 profesora Sveučilišta u Zagrebu u prigodi obilježavanja Dana Sveučilišta izabrano je u počasno zvanje professor emeritus.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Fran Bošnjaković“ je prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a  prof. dr. sc. Zoran Vondraček s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovogodišnji je laureat nagrade „Andrija Mohorovičić“.

Nagrada “Andrija Štampar” Sveučilišta u Zagrebu za 2020. godinu, koja se dodjeljuje za ostvarene znanstvene rezultate i promicanje znanstvene discipline i struke te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području biomedicinskih znanosti, bit će naknadno dodijeljena peterim laureatima: prof. dr. sc. Borisu Brkljačiću i prof. dr. sc. Milošu Judašu s Medicinskoga fakulteta, prof. dr. sc. Željku Grabareviću  s Veterinarskoga fakulteta, prof. dr. sc. Asji Čelebić sa Stomatološkoga fakulteta i prof. dr. sc. Branki Zorc s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrada Ars summa Universitatis Sveučilišta u Zagrebu, koja se dodjeljuje za promicanje umjetničke discipline i struke, nacionalne kulture i umjetnosti te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u umjetničkom području arhitekture, dodijeljena je dr. art. Nenadu Fabijaniću, redovitom profesoru Arhitektonskoga fakulteta, i art. Ines Krasić, redovitoj profesorici Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodi obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu, a na temelju odluke rektora i Rektorskoga kolegija Sveučilišta u Zagrebu, dobitnici Zlatne počasne medalje za 2020. godinu su akademik Zvonko Kusić, Geodetski fakultet, Građevinski fakultet, Medicinski fakultet i general-pukovnik Mate Pađen.

Također, kao i prethodnih godina, rektor Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o dodjeli posebnih priznanja studentima Sveučilišta u Zagrebu, kao i spomen-medalja profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u akademskoj godini 2019./2020.

Popis ovogodišnjih dobitnika nagrada i priznanja s detaljnijim obrazloženjimaTop