Vijest
18.04.2017

Dan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Gjuro Pilar je 21. travnja 1876. održao prvo predavanje iz mineralogije i geologije na Matematičko-prirodoslovnom odjelu Mudroslovnoga fakulteta, čime započinje organizirani znanstveni i nastavni rad iz prirodoslovnja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu. Iste godine počinje i organizirana nastava iz botanike, fizike, matematike i lučbe (kemije), 1877. iz zoologije te 1883. iz geografije. Sedamdeset godina poslije Matematičko-prirodoslovni odjel Filozofskoga fakulteta (koji je u međuvremenu nastao iz Mudroslovnoga fakulteta) osamostaljuje se kao Prirodoslovno-matematički fakultet 8. lipnja 1946. Navedeni događaji ujedno označavaju i početke razvitka svih tradicionalnih i uvođenje novih prirodoslovnih i matematičkih disciplina na Sveučilištu u Zagrebu.

Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća i obilježavanje Dana fakulteta održat će se u petak 21. travnja 2017. u 11 sati na Horvatovcu 102a u Zagrebu. Nakon pozdravnih riječi i izvješća dekanice prof. dr. sc. Aleksandre Čižmešije, uslijedit će dodjela zahvalnica, priznanja i pohvalnica te dodjela studentske nagrade "Brdo".

Također, Geološki odsjek PMF-a u subotu 22. travnja 2017. priređuje 23. tradicionalnu laznju (društveni planinarski izlet) po Samoborskomu gorju.Top