Vijest
04.10.2017

'Copernicus tim' Geodetskoga fakulteta u Erasmus+ programu 'Sector Skills Alliances'

Na ovogodišnjem Erasmus+ KA2 Sector Skills Alliances (Udruženja sektorskih vještina) natječaju Izvršna agencija za edukaciju audio-vizualnu umjetnost i kulturu Europske komisije odabrala je za financiranje projekt EO4GEO kojega je nositelj GISIG – Geographical Information Systems International Group iz Italije, a znanstveni i tehnički koordinator Katolički univerzitet Leuven iz Belgije. Hrvatski partner u ovom prestižnom konzorciju je Copernicus tim Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojeg vodi prof. dr. sc. Željko Bačić. Realizacija EO4GEO projekta, vrijednoga 3.876.045,00 eura započet će 1. siječnja 2018. i trajat će četiri godine.

Udruženja sektorskih vještina transnacionalni su projekti kojima se utvrđuju nove potrebe za vještinama u određenom gospodarskom sektoru i koji na te potrebe odgovaraju razvijanjem novih kurikuluma.

EO4GEO projekt, punim imenom „Towards an inovative strategy for skills development and capacity building in the space geo-information sector supporting Copernicus User Uptake“ provodit će konzorcij 26 partnera iz 13 zemalja Europske unije koji dolaze iz akademske zajednice te privatnoga i javnoga sektora aktivnih u edukaciji i treningu korisnika s naglaskom na svemirsko/geo-prostorni sektor. Potporu provedbi projekta pružit će i 22 pridružena partnera odnosno udruženja i/ili mreže aktivne u sektoru. Pridruženi partner iz Hrvatske je Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga geodetske i geoinformatičke struke. Savjetodavna podrška osigurana je putem Savjetodavnog Odbora u kojem su predstavnici globalnih organizacija iz svemirskoga i geoprostornoga sektora kao što su ESA/ESRIN, NASA, JRC,UCGIS, Deloitte, AGORIA, BigKnowledge i OECD.

Cilj EO4GEO projekta je premostiti jaz u svemirsko/geoprostornom sektoru između potreba gospodarstva i profila kadrova koji izlaze iz obrazovnoga sustava, stvarajući pritom partnerstvo dionika iz sektora i šire zajednice. Razvojem novoga obrazovnoga okruženja promicat će se shvaćanje i integracija svemirsko/geo-prostornih podataka i servisa. EO4GEO će djelovati na multi i interdisciplinarni način i primijeniti inovativna rješenja za edukacijske i trening aktivnosti. Tijekom četiri godine trajanja projekta, definirat će se dugoročna i održiva strategija, razviti Body of knowledge za svemirsko/geo-prostorni sektor i dinamička platforma s alatima za dizajn i razvoj serije sektorskoga kurikuluma različitoga tipa i profila.Top