Vijest
10.10.2017

Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu dio jednoga od znanstvenih centara izvrsnosti koji su dobili bespovratna financijska sredstva

U Banskim dvorima su 5. listopada 2017. svečano potpisani ugovori za 10 istraživačkih projekata – 10 znanstvenih centara izvrsnosti, za koje ukupna bespovratna sredstva iznose 50 milijuna eura, od čega je 85% sredstava osigurano preko Europskoga fonda za regionalni razvoj. Na projektima će se zaposliti više od 100 doktoranada (mladih istraživača), nabavit će se nova oprema te osigurati svi troškovi vrhunskih istraživanja tijekom 5 godina trajanja projekata.

Znanstveni centri izvrsnosti okupljaju i umrežuje najbolje znanstvenike u određenom području na nacionalnoj razini, fokusirane na suvremenu istraživačku temu, a koji predstavljaju međunarodno kompetitivnu i prepoznatljivu skupinu po kvaliteti i obimu znanstvene produkcije, sposobnu za efikasnu međunarodnu suradnju i značajan doprinos razvoju znanosti, visokoga obrazovanja i gospodarstva na nacionalnoj razini.

Član jednog od 10 znanstvenih centara izvrsnosti, Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva je i Sveučilišni Centar za prijenos znanja u biotehnologiji. Pod voditeljstvom prof. dr. sc. Stipana Jonjića, voditelja ZCI za virusnu imunologiju i cjepiva, Sveučilišni tim na čelu s dr. sc. Beatom Halassy i kolegama s Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zajedno će raditi na stvaranju novih kadrovskih i tehnoloških pretpostavki za daljnji uspješan razvoj virusne imunologije i vakcinologije u Republici Hrvatskoj. Aktivnosti ovoga centra će, među ostalim, biti usmjerene na istraživanje međudjelovanja virusa i imunološkoga sustava domaćina, što je važan preduvjet za razvoj novih učinkovitih cjepiva i vektora koji bi svoju primjenu mogli pronaći u prevenciji i liječenju, ne samo infektivnih bolesti, već i raznih tumora.

Značaj i doprinos znanstvenih centara izvrsnosti najbolje je izražena kroz poruku prof. dr. sc. Stipana Jonjića sa svečanoga potpisivanja ugovora : "Znanost nam mora pomoći u razvoju društva. Učinit ćemo sve da obrazujemo ljude koji će biti bolji od nas i ostati u našoj lijepoj zemlji da ju učine još ljepšom."

Detaljnije o ZCI za virusnu imunologiju i cjepiva na poveznici.

Popis znanstvenih centara izvrsnosti – voditelji, ustanove nositeljice i uključeni članovi (organizacije) na poveznici.Top