Vijest
03.04.2017

Cedric Villani o vezi matematike i umjetnosti na PMF-u

U organizaciji Sveučilišne agencije za frankofoniju i francuske ambasade 3. travnja 2017. u Zagreb je stigao Cedric Villani, jedan od najuglednijih matematičara današnjice. Villani će u ponedjeljak 3. travnja 2017. u 17 sati održati predavanje na Matematičkom odsjeku PMF-a (Bijenička 30, predavaonica 3) o vezi matematike i umjetnosti, omjeru udjela kreativnosti, ljepote i znanja u matematici.


Na Svjetskom matematičkom kongresu 2010. ovaj je ugledan znanstvenik, poznat i u širim krugovima zbog svojega osebujnoga karaktera, dobio Fieldsovu medalju za svoj rad vezan uz Boltzmanovu jednadžbu i Landauovo prigušivanje. Fieldsova medalja je najviše priznanje koje matematičar može dobiti za svoj rad, nešto poput Nobelove nagrade za matematiku.

Dobitnik je brojnih drugih međunarodnih priznanja, član Francuske akademije znanosti od 2013. i nositelj odličja Legion d'honneur. Područje njegovoga znanstvenog rada je matematička fizika, posebno primjene matematičke analize u statističkoj fizici i teoriji optimalnoga transporta. Njegov mentor je bio Pierre-Louis Lions, i sam dobitnik Fieldsove medalje. Svojevrsni je enfant terrible francuske znanosti.

Više o Cedricu Villaniju možete saznati na sljedećim poveznicama:

http://cedricvillani.org/for-everybody/

http://www.newyorker.com/tech/elements/cedric-villani-france-famous-mathematician-birth-theorem

 Top