Vijest
02.02.2015

Boris Tomaš, asistent na FOI-ju, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske 2014.

Boris Tomaš i studenti (autor: Marko Jurinec, Pixsell)

Boris Tomaš, asistent na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je prestižne nagrade Ponos Hrvatske za 2014. godinu.

Boris je osmislio aplikaciju koja bi izravno povezala darivatelje krvi s institucijama koje prikupljaju krv i tako omogućila češće donacije i spašavanje života. Ideja je poslužila kao zadatak na Ready, steady, code! natjecanju u programiranju, koje je održano u studenome 2014. u suradnji FOI-ja i tvrtke Asseco SEE. Na natjecanju su pobijedili studenti Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić, Armin Vrević i Igor Rinkovec, koji su osmislili mobilnu i web aplikaciju Kap života.

Studenti FOI-ja (Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić, Armin Vrević, Igor Rinkovec i Alen Huskanović) zajedno s mentorom Borisom Tomašom i u suradnji s tvrtkom Asseco South Eastern Europe iz Zagreba trenutačno usavršavaju aplikaciju Kap života kako bi ona bila što prije dostupna za javnost. Izrađena su dva rješenja: mobilna aplikacija za same darivatelje krvi i web aplikacija za institucije. Darivatelji krvi koji žele donirati krv aplikaciju će moći instalirati na mobitel i tako doznati najbliže mjesto gdje mogu donirati krv. Uz pomoć web aplikacija institucije same vode evidenciju o donacijama i zalihama krvi, a u slučaju potrebe mogu pozvati darivatelje. Aplikacija će za sve biti potpuno besplatna.

Nagrada Ponos Hrvatske dodjeljuje se svake godine hrvatskim građanima za hrabra i nesebična djela i postupke. Ove je godine dodijeljena jubilarni, 10. put.

                               
 

Boris Tomaš s nagradom (autor: Marko Lukunić, Pixsell) 

 Top