Vijest
31.05.2017

BIO-CHIP - nova tehnologija transplantacije zglobne hrskavice

BIO-CHIP (BIOengineered grafts for Cartilage Healing In Patients) je međunarodni europski projekt primjene nove tehnologije transplantacije zglobne hrskavice u čijoj kliničkoj studiji sudjeluju znanstvenici i profesori Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničke bolnice Sveti Duh. Medicinski fakultet je nositelj i partner u navedenom Obzor 2020. projektu, a Veterinarski i Prirodoslovno-matematički fakultet i Klinička bolnica Sveti Duh su treća pridružena strana.

Nakon 15 godina razvijanja ove tehnologije, brojnih testiranja u laboratorijima i na pretkliničkim modelima, te nakon prvih 10 pacijenata operiranih u švicarskom Baselu, upravo je Hrvatska, odnosno Klinička bolnica Sveti Duh dobila tu čast da se ova metoda premijerno primijeni u našoj zemlji. Hrvatski pacijenti, njih 27, bit će uključeno u u ovu kliničku studiju koju financira Europska komisija s 5,2 milijuna eura.

Isključivo hrvatski istraživači također će provesti i pretkliničku studiju na modelu velikih životinja te testirati primjenjivost ove metode kod većih i dvostrukih oštećenja zglobne hrskavice. U konačnici, ova metoda bi mogla omogućiti zamjenu dijela zgloba vlastitim tkivom uzgojenim u laboratorijskim uvjetima. Animalna studija predstavlja trud i udruživanje nekoliko hrvatskih istrživačkih skupina - Medicinskoga fakulteta, Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tkivni inženjering i regenerativna medicina danas su medicinska stvarnost, odnosno mogućnost upravljanja stanicama i biomaterijalima u svrhu zamjene i popravka oštećenih ili potrošenih tkiva i organa sastavni su dio moderne medicine. Nakon što se desetljećima zglobovi zamjenjuju umjetnim materijalima, ova metoda predstavlja radikalan zaokret prema proizvodnji živih tkiva kojim se mijenjaju oštećeni dijelovi.

Mali komadić nosne hrskavice u sebi sadrži nevjerojatan potencijal umnažanja. Posebnim laboratorijskim uzgojem moguće je dobiti milijune zdravih stanica koje će stvoriti novu hrskavicu spremnu za transplantaciju u koljeno pacijenta. Za nekoliko minuta usađena zrela zglobna hrskavica postat će dio novoga koljena, a tijekom sljedećih tjedana i mjeseci integrirat će se u zdravo tkivo domaćina i potpuno preuzeti svoju ulogu u normalnom funkcioniranju koljena.

Projekt je započeo 1. studenoga 2015. i trajat će do 31. listopada 2019.Top