Vijest
26.10.2022

Alumni kao snaga Sveučilišta - uspješna priča Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 24. listopada 2022. održana je alumni priča pod nazivom Alumni kao snaga Sveučilišta - uspješna priča Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru koje je organiziran i 3. susret generacija alumna ERF-a diplomiranih od 1979. do 1986. godine.

Gošće predavanja bile su Darija Hercigonja Salamoni, mag. logoped., Marija Kirinić, dipl. defektolog i Dubravka Stijačić prof. socijalni pedagog, a događanje je moderirala i vodila izv. prof. dr. sc. Ivana Borić. Susret je započeo intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur, nakon čega je okupljene pozdravio dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ante Bilić Prcić koji je dao povijesni pregled djelovanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u proteklih 60 godina. "Od samih početaka pa sve do danas život Fakulteta obilježen je stalnim promjenama i osuvremenjivanjem kojemu posebnu živost udahnjuju generacije studenata aktivnostima u okviru nastave, ali i kroz volonterske aktivnosti i projekte u zajednici i sl. Mladi ljudi željni znanja i motivacije za boljitkom ranjivih skupina u društvu, kroz odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom uvelike pridonose ugledu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i danas ga čine jednim od najpoželjnijih studija", rekao je izv. prof. dr. sc. Bilić Prcić.

Predsjednik Saveza ALUMNI UNIZG prof. dr. sc. Mario Šafran rekao je kako ovakva događanja i susreti generacija pokazuju da alumni uistinu jesu snaga svojega Sveučilišta, a umreženost bivših studenata s nastavnicima predstavlja zalog za buduće dane Fakulteta. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić rekao je da alumni mogu dati najbolji doprinos, ne samo za razvoj fakulteta, nego i za razvoj cijeloga Sveučilišta, pa tako i društva u cjelini. O tome najbolje govore i nesebičan rad, zalaganje i trud nastavnika Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta kroz koji obogaćuju i olakšavaju živote osoba s poteškoćama i omogućavaju im da se dodatno uključe u društvo. "Ako promatramo razvijena sveučilišta izvan granica Hrvatske onda vidimo da su ona razvijena, ne samo zato što imaju vrhunske nastavnike, nego i zato što imaju snažne alumne koji se uvijek vraćaju na svoje Sveučilište, pomažu mu i na taj način pokazuju zahvalnost ustanovi na kojoj su stekli edukaciju i koja im je otvorila novi korak u život", rekao je rektor Lakušić.

Predsjednica alumni udruge ERF-a prof. dr. sc. Zrinjka Stančić osvrnula se na 12 godina djelovanja Udruge AMCA ERF i aktivnosti koje kontinuirano provodi poput organiziranja susreta članova kroz predavanja i okrugle stolove, kroz izdavačku djelatnost u cilju ostvarivanja ciljeva Udruge, pritom posebno istaknuvši humanitarne aktivnosti u kojima sudjeluju studenti ERF-a.

Događanje se nastavilo događanjem pod nazivom "Alumni priča" čije su se gošće na početku prisjetile razloga i motiva zbog kojih su odlučile upisati tadašnji Fakultet za defektologiju kao i kasnijega vlastitog profesionalnoga puta i razvoja. Tako je Dubravka Stijačić istaknula kako je, unatoč mogućnosti dobivanja zaposlenja i ostanka na Fakultetu, svoju karijeru ipak usmjerila u područje rehabilitacije duševnih bolesnika u bolnici Vrapče. Darija Hercigonja Salamoni je izjavila: „Upisom na studij logopedije znala sam da sam izabrala pravu stvar, da nisam izabrala zanimanje nego poziv kojem sam predana i kojega s ljubavlju radim svih godina te koji me motivira za daljnji volonterski rad za dobrobit svoje profesije i struke“.

Marija Kirinić je već u svojoj 16-oj godini znala da će biti učiteljica, ali "ona posebna učiteljica koja briše suze s dječjih lica". „Fakultet osjećam kao svoj dom i uz njega me vežu prekrasne uspomene na profesore i kolege s kojima sam ostala povezana cijeli život. Naših profesora se sjećam s dubokim poštovanjem jer oni, ne samo da su nam dali znanje, već su nas i poznavali kao osobe“, kazala je Marija Kirinić. Sve tri gošće kao članice brojnih stručnih udruga aktivno su sudjelovale u razvoju struke i u razvoju edukacijsko-rehabilitacijskih, logopedskih i socijalno-pedagoških znanosti te su međugeneracijski zaslužne za vrijedan doprinos istima.

U nastavku događanja uslijedila su pitanja i komentari iz publike, a događanje je uveličao i nastup pjevačkoga zbora OZANA kojeg čine mlade i odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama. Članovi zbora izveli su pjesmu "Ljubav se ne trži niti ne kupuje" i svojom su izvedbom izmamili osmijeh na lica i toplinu oko srca.

Cijelu snimku razgovora možete pogledati OVDJE.Top