Vijest
11.05.2017

Akademski muški zbor FER-a boravio na petodnevnoj turneji u Rimu

Akademski muški zbor Fakulteta elektotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu boravio je u Rimu na proslavi 100. godišnjice rođenja dirigenta i skladatelja msgr. Domenica kardinala Bartoluccija.

 


Petodnevnom turnejom i boravkom u "vječnom gradu" Rimu od 4. do 9. svibnja 2017. članovi Akademskoga muškog zbora FER-a Sveučilišta u Zagrebu predvođeni dekanom prof. dr. sc. Mislavom Grgićem i pod dirigentskim vodstvom mo. Josip degl’ Ivellio održali su 5 koncerata u povodu 100. godišnjice rođenja skladatelja i dirigenta Sikstinske kapele msgr. Domenica kardinala Bartoluccia. Organizator putovanja je Zaklada Domenico Bartolucci iz Rima uz visoko pokroviteljstvo Senata Republike Italije, Ministarstva kulture Republike Italije, Papinskog vijeća za kulturu, Sikstinske kapele i Papinskog instituta za crkvenu glazbu, te uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji.

Muski zbor FER_Rim_svibanj2017

Dva nastupa bila su u svetištu San Salvatore in Lauro u prisutosti kardinala Dominiquea Mambertia, na Papinskom sveučilištu Antonianumu, zatim u Bazilici san Lorenzo in Lucina te u Papinskom hrvatskom zavodu i Crkvi sv. Jeronima. Pred mnogobrojnom publikom, veleposlanicima, predstavnicima kulturnih institucija Italije i Vatikana Akademski muški zbor izvodio je zahtjevan program većinom skladbi Domenica Bartoluccia, zatim gregorijanske korale kao i skladbe Josipa degl’ Ivellia, Krste Odaka, Mihe Demovića i dr.

Muski zbor FER_Rim_svibanj2017

AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA osnovan je u siječnju 2016. godine na inicijativu maestra Josipa degl' Ivellija i dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića. Zbor u svome repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja.Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici Fakulteta, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta. Riječ je o najvećem hrvatskom muškom zboru koji broji oko 50 članova.Top