Noć istraživača 2013.

Noć istraživača 2013. / Researchers' Night 2013 - Croatia

 Noc istrazivaca banner

Sveučilište u Zagrebu, u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Institutom za fiziku, organiziralo je veliki znanstveni tulum u samom središtu Zagreba, pridruživši se tako europskoj istraživačkoj zajednici u 32 zemlje i 360 gradova koji su predstavili svoje istraživače kroz raznolik i bogat program u Noći istraživača održanoj 27. rujna 2013.

Noć istraživača manifestacija je koja se već tradicionalno održava posljednjega petka u rujnu, a financirana je sredstvima Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7). Nositelj hrvatskog projekta ove godine bila je Agencija za mobilnost i programe EU, ujedno i glavni koordinator manifestacije Noći istraživača u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Uz već spomenute zagrebačke partnere – Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku – u projekt su se uključili i partneri iz Rijeke i Splita: Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci, Tehnički fakultet u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Društvo znanost.org. Cilj ove manifestacije je zabavnim i pristupačnim programom približiti znanost i istraživanje našim građanima te zainteresirati mlade za profesionalnu karijeru u znanosti.

Noć istraživača u Zagrebu održana je na nekoliko lokacija u samome centru grada. Središnji dio programa pod nazivom Znanstveni show odvijao se na pozornici na Cvjetnom trgu gdje su istraživači zabavljali publiku dimnim prstenovima pokušavajući ih preoblikovati u druge forme (vortex), eksperimentima s tekućim dušikom i plinom koji pleše te ih „zasladili“ razotkrivanjem fizike koju krije spravljanje dobrog sladoleda.

Plazma kugla

Posjetitelji su družili s istraživačima na 10 istraživačkih postaja postavljenih na Cvjetnom trgu i susjednim ulicama, u Centru Cvjetni i u Kinu Europa. Na postajama su mogli provjeriti što se krije u unutrašnjosti mozga, zasvirati na laserskoj harfi, saznati sve o kostima, provjeriti antioksidativnu aktivnost koju sadrže spojevi u njihovom najdražem napitku, dozvoliti da im se digne kosa na glavi proučavajući Van Der Graaffov generator, naučiti lekciju iz biologije za ljepotu, probati sladoled spravljen pomoću tekućeg dušika, uvjeriti se u mehanička i elektronska svojstva grafena, izuzetno tankog materijala koji se sastoji od jednog jedinog sloja ugljikovih atoma, proučiti plazmenu kuglu i druge uređaje koji stvaraju plazmu, dobiti diplomu u Maloj snimaonici mozga te sudjelovati u demonstracijama pokusa koji otkrivaju koliko energije se krije u malom gumenom medvjediću.

Također, u Kinu Europa posjetitelji su mogli pogledati filmove znanstvene tematike, popričati s istraživačima u Laboratoriju slave i pokazati svoje znanje sudjelujući u znanstvenom kvizu. U Francuskom institutu posjetitelji su uz kratke filmske projekcije s istraživačima vodili male večernje razgovore, a u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića mogli su pogledati izložbu znanstvenih plakata.

No, nisu samo posjetitelji u Zagrebu imali prilike družiti se s istraživačima – veliki tulumi odvijali su se u istome trenutku u Rijeci i u Splitu gdje su se građani mogli upoznati s istraživačima i njihovim radom na istraživačkim postajama, razgovarati s njima tijekom zanimljivih predavanja, a također su mogli pogledati filmske projekcije i sudjelovati u znanstvenom kvizu. U Splitu je za posjetitelje pripremljeno iznenađenje u obliku flash mob-a, gdje su istraživači pokazali svoje plesne sposobnosti u jednoj od najprometnijih splitskih ulica.

Odaziv na Noć istraživača bio je izuzetno velik – u Zagrebu je, unatoč povremenoj kiši, manifestaciju posjetilo oko 10 000 ljudi, a sjajan odaziv je bio i u Rijeci i Splitu, što u konačnici čini 30 000 posjetitelja u Noći istraživača ove godine u Hrvatskoj. Ove brojke upućuju na velik interes javnosti za ovakav program, a entuzijazam i spremnost na suradnju naših istraživača pokazuje da ideja i volje za popularizacijom znanosti kod nas zaista ne nedostaje.

Za koordinaciju Noći istraživača 2013. na Sveučilištu u Zagrebu bio je zadužen Ured za doktorske studije i programe Središnjeg ureda za znanost i tehnologiju.

Program Noći istraživača 2013.

Web stranica Noći istraživača

Facebook stranica Noći istraživačaTop