Vijest
06.06.2023

FER-ov Andrija Miličević u top 1 posto na svjetskoj platformi Kaggle

Kaggle platforma, koja okuplja inženjere, studente, kompanije i sve koje zanima područje umjetne inteligencije i podatkovnih znanosti, pokrenuta je 2010. godine. Iza Kaggle-a stoji, ni manje ni više, nego div Google te je, s preko 10 milijuna registriranih članova, najveća zajednica podatkovnih znanstvenika na svijetu. Osim dijeljenja znanja, posebno su popularna i izazovna natjecanja koja pokrivaju znanja iz cijeloga područja strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Sjajan istraživač Andrija Miličević koji radi kao asistent na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osvojio je zlatnu medalju na jednom takvom prestižnom natjecanju u organizaciji Kaggle-a. Ovime je Andrija Miličević ispunio uvjete za dodjelu titule Kaggle Grandmaster u kategoriji natjecanja iz umjetne inteligencije ukupno osvojivši 5 zlatnih medalja. Trenutno zauzima visoko 48. mjesto na sveukupnoj rang ljestvici od preko 200 tisuća aktivnih natjecatelja na samoj platformi, odnosno u top 1 posto svih natjecatelja.

Na ovogodišnje natjecanje pod nazivom "IceCube - Neutrinos in Deep Ice" prijavilo se čak 812 timova znanstvenika i inženjera iz cijeloga svijeta. Cilj natjecanja bio je pomoći znanstvenicima koji rade u IceCube Neutrino Observatory da dobiju bolji uvid u ponašanje zvijezda, gamma zračenja i crnih rupa, a kroz izradu prediktivnoga modela smjera kretanja neutrino čestica. O važnosti, ali i primjenjivosti ovog modela govori činjenica da je ovaj spomenuti opservatorij prva ustanova takve vrste na svijetu, dizajnirana da promatra svemir iz dubine leda na Južnom polu. Naime, ovaj impresivni detektor se sastoji od 5160 manjih detektora smrznutih na dubini od 1450 do 2450 metara, a vrijedan je 279 milijuna američkih dolara. 

O značaju same platforme u svijetu umjetne inteligencije govori činjenica da su brojna razvijena rješenja vrlo često objavljena u prestižnim znanstvenim časopisima. Tim Andrije Miličevića nedavno je objavio rezultate jednog takvog natjecanja u časopisu Nature Methods (Analysis of the Human Protein Atlas Weakly Supervised Single-Cell Classification competion) u suradnji s prof. Emmom Lundberg sa Sveučilišta Stanford, a sada je ostvario još značajniji uspjeh u samostalnoj kategoriji.

Osim izvrsnih rezultata u području umjetne inteligencije, Andrija je i primjer interdisciplinarnosti kakvu se nadamo više vidjeti u Hrvatskoj. Naš mladi istraživač ima diplomu s čak dva fakulteta - FER-a i Medicinskoga fakulteta. Godine 2019. dobio je i dekanovu nagradu za najbolji znanstveni radi koji je kombinirao umjetnu inteligenciju i neuroznanost.Top