Vijest
05.06.2023

Podvodni roboti: 125 studenata sudjeluje na međunarodnom tečaju iz područja morske robotike

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koordinator je projekta "MARBLE - Pomorska robotika u plavom gospodarstvu", financiranoga u okviru sheme INTERREG Adrion, a u sklopu kojega će se razviti novi zajednički diplomski studijski program. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Projekt Interreg Adrion MARBLE - Maritime Robotics in Blue Economy (Morska robotika u plavoj ekonomiji) s ponosom objavljuje sudjelovanje 125 studenata iz Italije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na tjednu obuke iz područja morske robotike. Ova zajednička inicijativa ima za cilj poticati znanje i stručnost u području podvodne robotike, osnažujući buduće stručnjake u sektoru plave ekonomije.

Tijekom pet dana studenti sudjeluju u sveobuhvatnom programu koji uključuje plenarna predavanja, konferencije, događaje za umrežavanje, posjete tvrtkama renomiranim organizacijama poput Saipema, Fincantierija i Beneteaua, kao i poticajni hakaton. Cijenjeni predavači iz Nacionalnog instituta za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku - OGS, Sveučilišta u Trstu, MareFVG-a, Sveučilišta u Sarajevu, Sveučilišta u Crnoj Gori, Sveučilišta u Ateni i AgriFood Hrvatska zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu vode i mentoriraju studente, pružajući studentima vrijedno i obogaćujuće poučno iskustvo.

Projekt MARBLE usredotočen je na razvijanje kompetencija i vještina u području podvodne robotike. Da bi to postigao, projekt okuplja međunarodna sveučilišta, istraživačke centre, industrijske klastere i digitalne inovacijske centre, stvarajući dinamičnu mrežu. Jedan od glavnih rezultata projekta je razvoj inovativnoga diplomskog studija osmišljenog kako bi zadovoljio potrebe za obukom neophodnom za rješavanje novih izazova u sektoru plave ekonomije.

Podržan od strane 29 tvrtki i istraživačkih institucija, projekt MARBLE ima za cilj uspostaviti čvrst obrazovni put koji obuhvaća razvoj kurikuluma, administrativne procese, sheme mobilnosti i niz dopunskih događaja i aktivnosti. Vremenski okvir projekta traje devet mjeseci, počevši od online sastanka pokretanja 1. siječnja 2023. U veljači su se partneri projekta sastali u Sarajevu kako bi zajednički oblikovali strateški plan za buduće aktivnosti, dok je travanj svjedočio produktivnom posjetu Ateni radi uvida u najbolje prakse u plavoj ekonomiji i visokom obrazovanju unutar jadransko-jonske regije.

Projekt MARBLE predstavlja izvanredan suradnički napor koji koristi stručnost, resurse i zajedničku viziju svojih raznolikih partnera. Njegujući talente sudionika studenata i opremajući ih vrhunskim znanjem, projekt ima za cilj utrti put za održivu i inovativnu budućnost u sektoru plave ekonomije.

O projektu:
Maritime Robotics in Blue Economy (MARBLE) je međunarodna inicijativa usmjerena na razvoj kompetencija i vještina u području podvodne robotike. Projekt okuplja sveučilišta, istraživačke centre, industrijske klastera i digitalne inovacijske centre kako bi stvorio inovativan magistarski program koji se bavi novim izazovima u sektoru plave ekonomije. MARBLE ima za cilj ojačati suradnju, razmjenu znanja i jačanje kapaciteta kako bi potaknuo održive i utjecajne napretke.Top