Vijest
02.06.2023

Prirodoslovno-matematički fakultet 6. lipnja slavi svoj Dan i 77. obljetnicu osnutka

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u utorak 6. lipnja 2023. svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća na Horvatovcu 102 a u dvorani A1 obilježava svoj Dan Fakulteta i 77. obljetnicu osnutka.

Program svečanosti započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika, a očekuje se dolazak rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, predstavnika iz Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, predstavnika iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba i brojnih drugih. U sklopu svečane sjednice pohvalnicama će biti nagrađeni najbolji studenti, zahvalnicama umirovljeni djelatnici, a priznanjima mladi znanstvenici. Tradicionalnom, i na Sveučilištu u Zagrebu jedinstvenom nagradom "BRDO", za koju studenti sami provode anketu za nominiranje i odabir najzaslužnijih profesora, studenti će nagraditi po jednoga profesora i asistenta sa svakog odsjeka PMF-a. 

Prirodoslovno-matematički fakultet svojim trudom i radom brzo napreduje, umrežava se i nastoji uvijek biti "korak ispred". U protekloj akademskoj godini Fakultet je više od 40 posto svojih prihoda dobivao izvan proračuna. Oko 1,5 milijuna eura prihoda bilo je od projekata u suradnji s gospodarstvom, a još toliko i od raznih drugih - europskih i švicarskih projekata. Isti iznos je stigao i od 63 HRZZ projekta, a dva velika infrastrukturna projekta Crossnet i Cronos potrošili su za opremanje seizmoloških postaja prošle godine oko 6 milijuna eura.  

Od događanja, uz karijerna "WISe" i "Meeth the Mathmaticians", i ove godine je održano jedno od najvažnijih i najvećih događanja popularizacije znanosti u Hrvatskoj "Dan i Noć na PMF-u". Na PMF-ovom znanstvenom brdu na pozornici na otvorenom i kroz razna predavanja, pokuse i predstave događanje je posjetilo oko 5000 ljudi. Promicanje prirodoslovlja, matematike i računarstva i dalje ostaje glavni cilj, posebice približiti znanost djeci predškolskoga i školskoga uzrasta na drugačiji, pristupačniji i zanimljiviji način te ih potaknuti na odabir studija i karijere u ovim područjima djelatnosti.

Povodom svoga Dana, Fakultet građanima drugu godinu za redom daruje besplatan ulaz u Botanički vrt zagrebačkoga PMF-a te vođenu turu Botaničkim vrtom u utorak 6. lipnja. u 12 sati. Od ove godine prvi puta u više od 130 godina u Botaničkom vrtu možete prošetati Alpinumom – najstarijom kamenjarom u Vrtu. Građani se za vođenu turu mogu predbilježiti na e-mail adresu vanja.stamenkovic@remove-this.biol.pmf.hr.

Također, istim povodom organizirana je i izložba pod nazivom "Žene u STEM-u" koji će svi zainteresirani moći pogledati od 5. do 9.lipnja u auli PMF-a na Horvatovcu.

Po pitanju obnove, projekti se provode na tri lokacije – Rooseveltov trg 6, Marulićev trg 9a i Marulićev trg 20, dok FKIT provodi obnovu zgrade na Marulićevom trgu broj 19. Radovi na zgradi u kojoj je smješten Geografski odsjek u punom su opsegu, a završetak radova planiran je tijekom ljeta ove godine. Očekuje se da će redovita nastava Geografskoga odsjeka u obnovljenim prostorima započeti sa zimskim semestrom 2023./2024. godine. Planirano je da radovi na obnovi zgrade Biološkoga odsjeka na Rooseveltovom trgu završe u 18 mjeseci, te bi se djelatnici i studenti mogli vratiti u novi prostor akademske godine 2024./2025.

Uživo svečanu sjednicu povodom Dana Fakulteta moći ćete pratiti 6. lipnja 2023. u 12 sati OVDJE.

Promotivni video PMF-a

Izvor fotografije: FB Botaničkoga vrta PMF-aTop