Vijest
10.03.2023

Natječaj za dodjelu godišnje nagrade "Prof. dr. Marijan Hanžeković"

Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković objavljuje natječaj za dodjelu godišnje nagrade "Prof. dr. Marijan Hanžeković" za 2023. godinu. Na natječaj se mogu prijaviti teorijski, empirijski i policy usmjereni članci u području ekonomike javnoga sektora. 

Pravo prijave radova u kategoriji redovite nagrade imaju hrvatski i strani državljani, a radovi se predaju na hrvatskom ili engleskom jeziku. Redovita nagrada sastoji se od diplome, medalje i bruto iznosa od 6.500 eura (48.974,25 kn).

Za studentsku nagradu radove imaju pravo poslati studenti preddiplomskog i diplomskog studija u zemlji i inozemstvu. Studentska nagrada sastoji se od diplome i bruto iznosa od 2.000 eura (15.069,00 kn).

U obje kategorije dopušteno je suautorstvo – u tom se slučaju nagrada dijeli.

Radovi se predaju pod zaporkom elektroničkim putem do 1. lipnja 2023.

Autori moraju kod prijave rada upisati zaporku i kategoriju nagrade za koju se natječu (redovita ili studentska), te priložiti životopis. Svi natjecatelji moraju zadovoljiti propisane uvjete. 

Informacije o Zakladi, uvjetima i kriterijima natječaja te online prijava na natječaj dostupni su OVDJE.

Prof. dr. Marijan Hanžeković, pravnik i ekonomist te profesor književnosti i jezika, bavio se gotovo svim područjima ekonomije, osobito financijama, fiskalnim i monetarnim sustavom, bankarstvom, vrijednosnim papirima i burzama. Rođen je 1915. godine u Požegi, a umro je 1993. u Zagrebu. Objavio je brojne znanstvene i stručne radove u zemlji i inozemstvu. U povijesti će ostati zabilježen kao prvi hrvatski ministar financija, a brojni naraštaji studenata ekonomije sjećat će ga se kao izuzetno zanimljivog predavača financijskih predmeta. Opsežna biografija i izbor iz njegovih radova objavljeni su u časopisu Financijska praksa, 18 (3), 1994, 173-358.

 

 

 Top