Vijest
09.03.2023

Vrijedna kineska donacija Građevinskom fakultetu

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj NJ. E. Qi Qianjin posjetio je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje mu je prezentirana vrijedna oprema kupljena od kineske donacije. Riječ je o financijskoj donaciji od 8.616 eura (65 tisuća kuna) od koje je kupljena oprema, a koju će Katedra za željeznice koristiti u istraživanju vibracija i buke koja nastaje u transportu.

Dekan Građevinskoga fakulteta prof. dr. sc. Domagoj Damjanović objasnio je veleposlaniku i njegovim suradnicima kako upravo ovih dana Fakultet iseljava iz zgrade u Kačićevoj 26 (koju dijele s Arhitektonskim fakultetom), zbog radova na obnovi objekta, odnosno sanaciji oštećenja nastalih u potresima. Zahvalio se kineskome veleposlaniku na donaciji, kazavši kako će oprema kupljena od tih sredstava biti podjednako važna i korisna kako za istraživačke, tako i za nastavne djelatnosti Fakulteta. 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu i bivši dekan Građevinskoga fakulteta prof. dr. sc. Stjepan Lakušić gostima je predstavio Sveučilište u Zagrebu kao najstarije sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi. Posebno je naglasio istraživački i inovacijski potencijal Sveučilišta, na korist cijeloga društva, a naročito gospodarstva, kojega mogu pokrenuti upravo inovacije i istraživanja naših znanstvenika. Stoga je izrazio nadu za produbljivanjem suradnje između hrvatske i kineske akademske zajednice, odnosno Fakulteta i znanstveno-istraživačkih ustanova dviju zemalja.

Izv. prof. dr. sc. Ivo Haladin prezentirao je neke od najznačajnijih projekata Građevinskoga fakulteta, poput monitoringa i analize vibracija od prolaska tramvajskog vozila u svrhu zaštite zgrada od dodatnih oštećenja, koji je proveden nakon potresa koji su pogodili glavni grad i Banovinu.

Više o tom projektu pročitajte OVDJE.

Sredstvima kineske donacije kupljen je masivni udarni čekić koji se koristi za nanošenje impulsne pobude na konstrukciju odnosno prometnicu. Nabavljeni su također i najsuvremeniji akcelerometri za bilježenje te pobude i mikrofon.

Izvor informacija i fotografija: Universitas portalTop