Vijest
28.02.2023

Uspješno održan "Tjedan dobrodošlice" i "Dan dobrodošlice" za strane studente Sveučilišta u Zagrebu

Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizirao je Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane studente u ljetnom semestru akademske godine 2022./2023. koji su na Sveučilište u Zagrebu došli na studentsku razmjenu. Većina studenata, od njih gotovo 400, na studijski boravak u Zagreb došla je u sklopu europskoga programa Erasmus+ mobilnosti za zemlje Europske unije. Najviše stranih studenata došlo je iz Francuske, potom iz Njemačke, Italije, Poljske i Španjolske.

Tjedan dobrodošlice trajao je od 20. do 24. veljače 2023. U Tjednu dobrodošlice u prostorima Akademije dramske umjetnosti održana su akademska predavanja o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskoj religijskoj baštini te o kulturološkom šoku i akulturaciji. Uz to, studenti su uživali u orguljaškom koncertu u bazilici sv. Antuna Padovanskog.

Stručno vodstvo na engleskom jeziku kulturno-povijesnim središtem grada Zagreba organizirano je u više termina. Cijeli su tjedan studenti imali priliku za posjet i stručno vodstvo Tehničkim muzejom Nikola Tesla, gdje su mogli vidjeti prezentaciju dostignuća Nikole Tesle, obići rudnik i zbirke transformacije energije, obnovljivih izvora energije i stalni muzejski postav. Za sve studente koji dolaze u Zagreb nakon Tjedna dobrodošlice, napose za studente iz država nečlanica EU-a,  organizirana je dodatna vođena tura Zagrebom te posjet muzeju.

Tjedan dobrodošlice završio je Danom dobrodošlice, koji se prvi put nakon pandemijskih godina održao uživo u petak 24. veljače 2023. u kinodvorani Studentskoga centra. Glavni pozdravni govor za strane studente održao je prorektor za studente, prijediplomske i diplomske studije profesor dr. sc. Boris Brkljačić.

Welcome week_2023

U nastavku programa, studentima je predstavljeno Sveučilište u Zagrebu, mogućnosti studiranja na engleskom jeziku, kao i učenja hrvatskoga jezika za strance na Croaticumu. Hrvatski studenti iz Erasmus Student Networka Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju iz Erasmus+ projekta, održali su prezentaciju o studiranju i životu u Zagrebu te predstavili aktivnosti koje će za strane studente organizirati tijekom ljetnoga semestra. Studentima su podijeljeni darovi dobrodošlice, uključujući i materijal o Sveučilištu u Zagrebu i programu Erasmus+, a sve je završilo neformalnim druženjem i umreživanjem uz piće dobrodošlice. Program Tjedna dobrodošlice i Dana dobrodošlice u cijelosti se financira iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.

Welcome week_2023

Welcome week_2023

Program Erasmus+ mobilnosti program je bilateralne razmjene, pod kojom se podrazumijeva i odlazna mobilnost hrvatskih studenata na studijski boravak na partnerska sveučilišta u Europskoj uniji i izvan EU-a. Tako je Središnji ured za međunarodnu suradnju ispratio gotovo 500 studenata Sveučilišta u Zagrebu koji su otišli na studijski boravak, i dijelom na stručnu praksu, u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. na europska partnerska sveučilišta i kod poslodavaca u EU-u. U najvećem broju studenti će studirati na španjolskim, portugalskim i talijanskim sveučilištima, odnosno odrađivati stručnu praksu kod španjolskih, njemačkih, nizozemskih i talijanskih poslodavaca. Svi hrvatski studenti dobili su Erasmus+ stipendiju.

Naime, Središnji ured za međunarodnu suradnju napisao je projektni prijedlog na javni natječaj/poziv Europske komisije u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, koji je pozitivno ocijenjen, i Sveučilištu u Zagrebu dodijeljeno je 2022. godine 5.245.518 eura sredstava. Iz tih su sredstava hrvatskim studentima dodijeljene temeljne stipendije od 500 do 550 eura mjesečno, uz mogućnost dodatnih 250 eura mjesečno za studente s potporom za uključivanje (eng. inclusion support) i studente s manje mogućnosti (u ak. god. 2022./2023. obje kategorije). Studenti čije je putovanje zeleno (eng. green travel) mogu dobiti još jedan dodatak od 50 eura. Top