Vijest
23.02.2023

Održana završna konferencija projekta RAPIDE

Dvogodišnji Erasmus+ projekt RAPIDE - Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education kojemu je cilj razvoj, implementacija i razmjena inovativnih pedagogija, bliži se kraju, a završetak je obilježen konferencijom Smislene inovacije u obrazovanju održanom u petak, 24. veljače 2023. na Sveučilištu u Rijeci, uz sudjelovanje svih projektnih partnera: Open University iz Velike Britanije, Delft University of Technology iz Nizozemske, Goethe University iz Njemačke, te iz Hrvatske - Sveučilišta u Rijeci i Medicinskog fakulteta te Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. 

Projekt, koji koordinira prof. dr. sc. Blaženka Divjak s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, započeo je 1. ožujka 2021., a financiran je u okviru Erasmus+ programa Europske komisije u ukupnom iznosu od 219.085 eura.

"Cilj ovog važnog projekta bio je razvoj, implementacija i razmjena inovativnih pedagogija, uključujući vrednovanje i ocjenjivanje te upotreba analitika učenja za podršku studentima i nastavnicima kao usklađenih procesa za relevantno i inkluzivno digitalno obrazovanje kako bi se uspješno suočili s COVID-19 i sličnim krizama te podržali svrsishodnu digitalnu transformaciju visokih učilišta", istaknula je u uvodnom obraćanju prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci.

Sudionicima Konferencije obratila se i prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike, istaknuvši iznimno zadovoljstvo strateškim RAPIDE partnerstvom koje je omogućilo da se postignuti rezultati već koriste na Fakultetu, omogućavajući dodatni razvoj nastavnoga procesa. Pristupi obrnute učionice te učenje kroz rad sustavno se koriste na Fakultetu te je ovo bio jedan od strateški važnih projekata koji je omogućio dodatno obrazovanje nastavnika, a što će se nastaviti i u okviru novog međunarodnoga Erasmus+ projekta iLed u koordinaciji prof. Divjak koji će u se provoditi sljedeće dvije godine.

Konferencija je službeno započela uvodnim predavanjem o inovativnim pristupima učenju i poučavanju, vrednovanju, korištenju analitika učenja te o važnosti strateškog pristupa uvođenja inovativnih pristupa kojima se bavio projekt RAPIDE, a koje je u ime svih partnera održala prof. dr. sc. Blaženka Divjak, koordinatorica projekta.

"Projekt RAPIDE izvrsni je primjer kako se suradnjom i intenzivnim radom svih partnera može postići i više nego što se prvotno „obeća“ projektom, ne samo u kvalitativnom i kvantitativnom, već i u smislu stvarne održivosti rezultata", istaknula je između ostaloga prof. Divjak, kao i činjenicu o impozantnom broju znanstvenih publikacija objavljenih u okviru projekta, o činjenici da je u pilotiranje RAPIDE e-tečaja bilo uključeno više od 200 nastavnika te o činjenici da je dodatno više od 100 zainteresiranih sudionika sudjelovalo u radionicama projektnih partnera održanih u okviru različitih događaja krajem 2022. godine.

Stoga je Konferencija, osim predstavljanja iskustava projektnih partnera i aktivnosti, omogućila i konkretno upoznavanje i usvajanje inovativnih praksi u učenju, poučavanju, vrednovanju i analitikama učenja kroz radionice temeljene na održivim rezultatima projekta dostupnim u okviru otvorenog online tečaja koji možete vidjeti OVDJE. Dodatno, svim sudionicima Konferencije bio je omogućen rad u inovativnom alatu za dizajn učenja koji su i partneri projekta RAPIDE imali prilike koristiti te tako doprinijeti njegovom razvoju. Alat su na Fakultetu organizacije i informatike razvili članovi Laboratorija za analitiku učenja i akademsku analitiku, na čelu s prof. dr. sc. Blaženkom Divjak, a koji je isto tako za korištenje otvoren svim zainteresiranim nastavnicima i istraživačima preko adrese: https://learninig-design.eu.

U prvom dijelu konferencije publici su svoja inspirativna iskustva predstavili i profesor Bart Rienties (The Open University) - o analitikama učenja te izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić (Sveučilište u Rijeci) - o modelu učenja zalaganjem u zajednici. Na završnoj je konferenciji sudjelovalo stotinjak predstavnika svih interesnih skupina – nastavnika s fakulteta, srednjih i osnovnih škola te donosioca odluka u obrazovanju.

RAPIDE partneri su kraj projekta obilježili i preglednom knjižicom te video-pričama koje možete pronaći na mrežnim stranicama projekta.Top