Vijest
08.02.2023

Agronomski fakultet sudjeluje u velikom međunarodnom projektu "InBestSoil"

Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je prvi radni sastanak u sklopu projekta InBestSoil punoga naziva „Monetary valuation of soil ecosystem services and creation of initiatives to invest in soil health: setting a framework for the inclusion of soil health in business and in the policy making process“

Cilj projekta je kreirati okvir za ulaganje u očuvanje i oporavak zdravlja tla razvojem sustava ekonomske procjene usluga ekosustava koje pruža zdravo tlo i utjecaja praksi gospodarenja na tlo, te njegovu ugradnju u poslovne modele. To će omogućiti javnim i privatnim organizacijama da daju ekonomsku vrijednost svojim djelovanjima u odnosu na zdravlje tla, osmišljavanju strategije s lokalnim dionicima i zajedničkom radu na ostvarivanju ambicija nacionalne politike i politike EU. 

InBestSoil će pružiti podatke, dokaze, alate i modele za procjenu kako ulaganja u zdravlje tla mogu pridonijeti prijelazu na dugoročnu otpornu i održivu upotrebu tla, koristeći 9 područja za proučavanje u četiri biogeografske regije iz Europe (borealna, kontinentalna, atlantska, mediteranska) i različite namjene zemljišta (poljoprivredna, šumska, urbana, rudarska), kao modeli za su-kreaciju i su-dizajn (pristup s više sudionika, odgovorno istraživanje i inovacije i otvorena znanost).

Koordinator pet milijuna eura vrijednoga projekta je Universidade de Vigo iz Španjolske, a Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan je od 19 partnera i iz skupine 10 europskih zemalja uključenih u provedbu projekta. Voditelj projekta sa zagrebačkoga Agronomskoga fakulteta je izv. prof. dr. sc. Igor Bogunović, a suradnici su izv. prof. dr. sc. Aleksandra Perčin, mag. ing. agr. Ivan Dugan i mag. ing. agr. Marija Galić, svi sa Zavoda za opću proizvodnju bilja.

Europska komisija je odobrila financiranje projektnog prijedloga InBestSoil, koji je prijavljen u sklopu natječaja HORIZON-MISS-2021-SOIL-02 (Research and Innovation and other actions to support the implementation of a mission in the area of Soil health and Food). Predviđeni budžet je skoro 5 milijuna eura, a projekt će trajati 48 mjeseci.

Više o projektu možete pročitati na Universitas portalu.Top