Vijest
27.01.2023

UNIC ulazi u novu fazu potpisanom "Izjavom o misiji 2.0"

Rektori deset europskih sveučilišta okupili su se 27. siječnja 2023. na Sveučilištu u Zagrebu da bi potpisali proširenu, novu i ambicioznu "Izjavu o misiji za UNIC", dokument koji sada označava Europsko sveučilište gradova u postindustrijskoj tranziciji (do sada Europsko sveučilište postindustrijskih gradova). Ta nova vizija ili "2.0 vizija" nudi detaljan plan jer je od osnovnih osam sveučilišta Savez sada proširen na deset te nastoji jačati svoje osnovne usmjerenosti i vrijednosti.

Nova izjava o misiji nudi detaljan plan aktivnosti i inicijativa do 2024., a uključivat će razna događanja i nove ponude za studente, istraživače i građane diljem Europe: pojačanu mobilnost uz pomoć hibridnih kampusa, ponude studijskih, doktorskih i drugih istraživačkih programa, mikrovjerodajnice, seminare i okrugle stolove. Dodatni naglasak je na glavnoj inicijativi saveza, tzv. gradskim laboratorijima, izrazito potrebnima jer stvaraju prilike za razmjenu znanja između sveučilišta i gradova u kojima se nalaze.

Od UNIC-ovih inicijativa korist ima gotovo 20 milijuna građana, studenata, nastavnoga osoblja i istraživača u postindustrijskim gradovima diljem Europe. Sljedećoj fazi Saveza zato je cilj dodatno potaknuti razvoj znanja i zajedničkoga stvaranja putem suradnje, inovacija i uključivosti radi postizanja društvenoga učinka i napretka. Nadograđujući temelje postavljene u protekle tri godine, "Izjava o misiji 2.0" i dorada naziva Saveza naglašavaju UNIC-ove ciljeve u sljedećim godinama, a to znači iskoristiti modele međuinstitucijskoga učenja, poučavanja i istraživanja koji su duboko utkani u raznolike postindustrijske urbane ekosustave.

UNIC 2023_Izjava o misiji 2.0

"Riječ je o deset sveučilišta iz deset vrlo različitih dijelova Europe, ali međusobno povezanih poviješću, sadašnjošću i budućnošću", rekao je prof. dr. Ed Brinksma, predsjednik Erasmus sveučilišta u Roterdamu. "Od 2020. naš je jedinstveni identitet već osigurao čvrste temelje kako bi naš europski savez mogao produbiti i proširiti oblikovanje budućnosti naših gradova. Naš se utjecaj ostvaruje obrazovanjem naših studenata kao pokretača promjene budućnosti. UNIC nastoji uspostaviti pozitivan model za europske gradove kojemu je svrha ujediniti učenje, angažirana istraživanja i urbane inovacije radi ostvarivanja društvenoga utjecaja i napretka te pružanja pomoći u velikim tranzicijama koje će definirati budućnost Europe."

"Kao UNIC-ovi studenti iznimno smo uzbuđeni zbog mogućnosti koje nam nudi novi prijedlog", rekao je Yağmur Kökden, UNIC-ov predstavnik studenata na Sveučilištu Koç u Istanbulu. "Osjećamo veću osnaženost i uzbuđeni smo što ćemo moći oblikovati svoju budućnost. U ovaj je prijedlog uložen golem trud i jedva čekamo zajednički stvarati, inovirati i prigrliti duh UNIC-a s nadahnućem koje nam donosi proširena izjava o misiji!"

"Iznimno mi je drago što je naše Sveučilište bilo domaćinom potpisivanja nove "Izjave o misiji '2.0'", dodao je prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu. "Sudjelovanje u UNIC-ovu savezu otvorilo je brojne prilike za internacionalizaciju kao jedno od ključnih područja razvoja Sveučilišta. Radujemo se daljnjem produbljivanju suradnje i razvoja UNIC-ova saveza kao istinskoga partnerstva studenata, profesora, istraživača i pomoćnoga osoblja još dugi niz godina."

Zajednička je Izjava o misiji „2.0“ podloga UNIC-ova prijedloga za sljedeću fazu, koja će biti predana kasnije ovoga mjeseca za najnoviji krug inicijative Europskih sveučilišta Europske komisije. Savez već uvodi nove programe i ponude koje odražavaju misiju utiranja puta prema sveučilištima budućnosti, npr. Fond za početno financiranje kolaborativnih projekata angažiranih istraživanja koji je pokrenut je u prosincu 2022., a povelja za UNIC-ov centar za budućnost gradova predviđena je za veljaču 2023. UNIC-ov inovativni hibridni kampus postavit će temelje za najsuvremenije uzajamne razmjene, otvaranje mješovitih intenzivnih programa, virtualne predmete i zajedničke diplome za još širu zajednicu studenata, istraživača i građana.

UNIC 2023_Izjava o misiji 2.0

Europsko sveučilište gradova u postindustrijskoj tranziciji (UNIC) okuplja deset sveučilišta diljem Europe radi poticanja razvoja znanja i zajedničkoga stvaranja putem suradnje, inovacija i uključivosti za društveni utjecaj i napredak. Sve je počelo još 2020. godine nakon što su osigurana bespovratna sredstva preko poziva Europske komisije za program Erasmus+ za inicijativu Europska sveučilišta.  

UNIC čine sljedeća sveučilišta:
Sveučilište Deusto, Bilbao, Španjolska
Sveučilište Ruhr u Bochumu, Bochum, Njemačka
Sveučilište u Corku, Cork, Irska
Sveučilište Koç, Istanbul, Turska
Sveučilište u Liègeu, Liège, Belgija
Sveučilište u Ouluu, Oulu, Finska
Erasmus sveučilište u Roterdamu, Roterdam, Nizozemska
Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sveučilište u Lodzu, Łódź, Poljska
Sveučilište u Malmöu, Malmö, Švedska  

 

 

 

 

 Top